УНИЈА ПОСЛОДАВАЦА СРБИЈЕ: “Мере државе боље и од онога што смо тражили”

Унија послодаваца Србије (УПС) оцењује позитивно мере државе за помоћ предузећима наводећи да је то више од онога што је удружење очекивало. Посебно наглашавају значај подршке микро и малим фирмама, коју је јуче најавио председник Александар Вучић.

Држава издваја 700 милиона евра за подршку микро и малим предузећима како би њихов бизнис опстао после кризе коју је изазвао коронавируса, а према речима председника Србије, подстицај ће добити сва она предузећа која нису отпустила више од 10 одсто радника, као и да ће све који су раднике запослили, држава гледати да награди.

У Унији послодаваца кажу за Танјуг да су њихови захтеви држави били много скромнији од оног што је држава понудила, јер нису имали информацију колико у ствари има новца у државној каси.

“Много више него што смо ми тражили је изложено синоћ. То ће бити велика ствар у овој тешкој ситуацији борбе са короном. Наша влада и председник су изашли са мерама које ће помоћи привреди да преживи, а можда чак и да јој да ‘одскочну даску’ за убудуће”, каже председник Извршног одбора УПС-а Андреја Бркић.

Подсећа да је претходних година поправљена ликвидност предузећа у Србији и да је то удружење у склопу својих циљева тражило да се настави са смањењем парафискалних намета, али да је сада време да се такви захтеви “ставе са стране”, док криза са пандемијом не прође.

“Изгледа да је влада била паметна и сачувала новац као да је знала да ће се десити нешто што је непредвиђено”, рекао је Бркић и подсетио на то ко све чини Социјално-економски савет и како се доносе одлуке у том владином телу.

На питање Танјуга да ли је било забележених случајева отпуштања међу чланицама Уније, Бркић каже да није било отпуштања, или је оно било минимално, а наводи супротан пример једне фирме која је повећала плате својим радницима.

“Ми радимо пуно на томе да скупимо добру радну снагу и због тога смо тражили, тражимо и тражићемо да се смање парафискални намети, али сада је време да се ти захтеви ставе са стране”, каже Бркић наводећи да су предложене мере државе подстицајне.

Посебно истиче помоћ државе да се кроз банкарски сектор и гаранцијски фонд помогне микро и малим предузећима којима је та помоћ најнеопходнија а којима су банке у претходном периоду тешко излазиле у сусрет када је реч о одобравању кредита, посебно ако су та предузећа имала финансијске проблеме у прошлости.

Микро и мала предузећа, којих у Србији има око 600.000, каже, овим мерама ће моћи да добију средства да се опораве и запосле нове раднике.

 

Извор: Танјуг