Унија синдиката просветних радника Србије захтева повећање плате и увођење платних разреда

Унија синдиката просветних радника Србије упутила је отворено писмо министру финансија Синиши Малом у коме захтева хитно изједначавање коефицијената за запослене у образовању према степену стручне спреме, као и њихово повећање до увођења платних разреда.

„Министар просвете Младен Шарчевић је са великом лакоћом наметнуо додатно значајно радно оптерећење свим запосленима у установама образовања, да ни Вама не треба бити тешко да донесете одлуку о увећању коефицијената“, наводи се у саопштењу Уније које је потписао руководилац ресора за финансије Владимир Аџић.

Унија је оценила да је запосленима у просвети плата испод минималца.

„Да је минимална зарада у Србији често недостижна, сведоче зараде запослених у установама образовања. Демагошки принципи којима се надлежни руководе у обраћању јавности су више него очигледни“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да се последњих дана од представника власти у медијима може чути да ће минимална зарада запослених са 30.022 динара бити увећана на 32.126 динара, али да се не говори о начину на који се плате обрачунавају.

„Минимална цена рада, без пореза и доприноса, за текућу 2020. године износи 172,54 динара нето, по радном сату, па сходно томе та нето минимална зарада за исплату је за месец са 160 радних сати 27.606,40 динара, са 168 радних сати 28.986,72 динара, са 176 радних сати 30.367,04 динара и са 184 радна сата 31.747,36 динара“, наводи се у саопштењу.

Уније је указала да су плате запослених у установама образовања ангажованих на пословима хигијене и одржавања школске зграде и помоћних објеката школа, административним и књиговодственим радницима често испод минималне зараде у Србији.

Извор: Данас