Упозорење да се болнице поново пуне, медији пишу – лекари за затварање кафића

Директор Инфективне клинике КЦС Горан Стевановић изјавио, након састанка директора болница с министром здравља, да су сви забринути јер расте број оболелих. Болнице се поново пуне, тврди он. Медицински део Кризног штаба тражиће поновно затварање угоститељских објеката, сазнају Вечерње новости.

Министар здравља Златибор Лончар одржао је састанак са директорима ковид болница у Србији. Горан Стевановић рекао је након тог сусрета, да је преломни тренутак да ли ће број оболелих у Србији наставити да расте, па зато треба избегавати масовна окупљања у туристичким центрима током викенда и празника.

„Број оболелих од вируса корона расте, а самим тим и потреба за хоспитализацијом“, казао је.

Ситуација је забрињавајућа, додао је, јер последњих дана расте број оболелих и оних којима је потребно болничко лечење, а то је последица чињенице да су се људи опустили и не поштују епидемиолошке мере.

„Забрињава нас што расте и број људи са тежом клиничком сликом, истакао је Стевановић, указујући да је јасна веза дела новозаражних са одласком на зимовање, као и са посетама ресторанима и спортским манифестацијама“, упозорио је Стевановић.

Новости: Лекари за затварање угоститељских објеката, ако бројеви буду расли
Ако број новозаражених настави да расте, медицински део Кризног штаба тражиће следеће седмице да се епидемиолошке мере затегну, пишу „Новости“. Конкретан предлог биће да се привремено потпуно затворе угоститељски објекти, укључујући и оне у хотелима, сазнају тај лист.

У интерној комуникацији чланови Кризног штаба, према сазнањима „Новости“, ових дана највише анализирају путеве ширења заразе, а закључак је да су „жаришта“ пуни хотели у зимским центрима и угоститељски објекти генерално.

„Изричито смо рекли да не дозвољавамо да се у претећој епидемиолошкој ситуацији било шта од мера попушта“, каже за „Новости“ професор др Мијомир Пелемиш, инфектолог и члан Кризног штаба.

По процени медицинског дела Кризног штаба епидемиолошка ситуација није добра, и „иде“ ка погоршању. То је оцена на основу два критеријума – пораста броја заражених, и оног још важнијег – великог броја хоспитализованих.

Извор: Н1