Упркос протестима, усвојен план за Макиш

Скупштина града Београда усвојила је данас План детаљне регулације за изградњу стамбеног комплекса на подручју водоизворишта на Макишу и почетне станице метроа.

Скупштина града Београда усвојила је данас План детаљне регулације за изградњу стамбеног комплекса на подручју водоизворишта на Макишу и почетне станице метроа.

План је усвојен са 61 гласом за и два гласа одборника из Грађанског демократског форума против.

Уочи седнице градске скупштине дошло је до инцидента када су неки од учесника скупа испред центра Сава покушали да уђу у салу где се одржава седница, у чему су их спречили припадници обезбеђења.

Окупљени, међу којима је било симпатизера опозиционих странака, невладиних организација и група грађана које се противе изградњи на Макишком пољу, јер сматрају да ће то угрозити водоизвориште у Београду, оптужили су припаднике обезбеђења центра Сава да су их напали и тражили од присутних полицајаца да реагују.

На самом улазу у центар Сава поред припадника обезбеђења објекта налазило се и неколико припадника Комуналне милиције и полицајаца у цивилу, а у једном тренутку појавили су се и припадници Полицијске бригаде у опреми за разбијање демонстрација.

Већина учесника скупа разишла се нешто после 11 часова иако је 20-ак преосталих грађана још једном покушало да пробије кордон на улазу у хол центра Сава.

Током скоро двочасовног гурања на улазу у центар Сава, присутни припадници полиције ниједном нису покушали да интервенишу.

Пре инцидента, новинарима се испред центра Сава обратио Дејан Јовановић из удружења грађана Битка за Кошутњак који је оценио да је седница Скупштине града, на чијем је дневном реду изградња станице метроа и стамбено-пословног комплекса у Макишком пољу, незаконита јер је како је рекао, прекршен скупштински пословник.

“Дневни ред није достављен на време а градски челници обавезни да се изјасне о захтеву који смо јуче поднели да седница Скупштине града буде одложена или да се са дневног реда скине спорна тачка у вези са градњом на Макишком пољу”, казао је Јовановић.

Сања Стошић из Покрета слободна Србија оптужила је градске власти да су измениле законе како би на београдском изворишту саградили стамбено-пословни објекат.

“Они ће добити станове а ми ћемо морати да пијемо флаширану воду”, казала је она.

Шеф одборничке групе Народне странке у Скупштини Београда Марина Липовац Танасковић оценила је да је План детаљне регулације Макишког поља политичка одлука заменика градоначелника Горана Весића кога је назвала “човеком који је доказао да не воли овај град”.

“Ако се овај план реализује, доћи ће до еколошке катастрофе. Проблематично је и како су мењали норме и регулативе а нису узели у обзир ни саобраћајне потребе становника Видиковца, Петловог брда премештањем линије метроа у Макиш”, казала је она.

Позвала је градоначелника Београда Зорана Радојичића да се “бар као медицински радник” огласи и каже да је вода “народно богатство”.

Уочи седнице, испред Сава центра окупили су се противници тог пројекта, а неки учесници скупа покушали су да уђу у салу где је била одржана седница.

Обезбеђење Сава центра пустило је део активиста и грађана у хол, али им није дозволило да уђу у салу где се одржаава седнице Скупштине Београда, на којој би требало да се расправља о градњи на Макишком пољу. Након сат времена тензије, грађани су се повукли, пошто су одлучили да не прекидају седницу насилно.

Извор: Нова