Јурић сексуалним предаторима: Нећете спавати мирно док је мене и фондације

Игор Јурић, први човек Фондације “Тијана Јурић”, изјавио је за Н1 да је херојски чин глумице Милене Радуловић то што је свог учитеља глуме Мирослава Мику Алексића пријавила за силовање и што је јавно проговорила о томе. Јурић је оценио да ће од судског епилога овог случаја зависти да ћи ће се и друге жртве сексуалног насиља охрабрити да о томе проговоре и пријаве насилнике. Сексуалним предаторима је поручио да “неће спавати мирно” док се он и његова фондација тиме баве.

Јурић је у Новом дану ТВ Н1 рекао да се породица Милене Радуловић јавила његовој фондацији пре девет месеци, и да су од тада имали неколико разговора.

„Ово је засита херојски чин, могла је да корача храбро кроз своју каријеру, она је остварена у Србији и другим земљама. Оно што је урадила може да буде једна револуција, ја сам поносан и захвалан“, казао је Јурић.

Казао је да је са глумицом једном приликом разговарао управо о томе како Алексић има статус легенде и врсног педагога и како би да је „не дај боже преминуо пре пар недеља“ био упамћен као човек који је урадио велике ствари за нашу земљу, и изнедрио велики број глумаца.

„Човек који је убио наше дете је исто тако силоватељ као и човек који је злостављао Милену. Разлика је у томе што је човек који је убио нашу Тијану недовољно интелигентан, нема довољно новца, нема утицаја, није могао да прикрије злочин, па је убио жртву. Лјуди о којима говоримо имају моћ, утицај, и знају како да манипулишу амбицијама младих људи“, указао је Јурић.

Судски процеси често трају јако дуго
Доказазти сексуално злостављање је јако тешко, навео је Јурић и подсетио да се жртве често сусрећу са стигматизацијом, претњама, и да судски поступци у великом броју случајева трају јако дуго, да жртве морају по неколико пута да сведоче о ономе што им се дешавало, што је велика траума због чега често одустају од процеса.

Стога је Јурић уверен да ће од судског епилога у случају Мирослава Алексића зависити то да ли ће и друге жртве сексуалног насиља бити охрабрене да проговоре и пријаве насилнике.

„И сами сте рекли да је ово други дан. Хајде да видмо шта ће бити за шест месеци, како ће се завршити овај процес. То је у ствари кључно (…) Морам да вам кажем да радим са људима који су често на социјалним маргинама, а чији су злостављачи на позицијама моћи, и имају више новца и утицаја. Ово на неки начин и на њих утиче, морамо да видимо исход свега овога“, поручио је Јурић.

Истакао је да је људима који не могу да задобију пажњу јавности још теже, и да се говори и о тринаестогодишњем Милану из Новог сада који је жртва сексуалног насиља, или једној девојчици која је жртва једног доктора.

Медији ће за десетак дана да покваре ову причу
Казао је и да у случају Милене Радуловић по први пут имамо ситуацију да је готово цела јавност на страни жртве, а не насилника, али да страхује да ће неки медији за десетак дана да покваре ту причу, јер је то константан процес у овој земљи, а и сам је прошао пут од еуфорије и тога да је херој до тога да је највећи противник државе.

Јурић је казао и да се често суочава са питањем зашто није открио више детаља о случају политичара педофила.

„Имао сам најбољу намеру да утичем на то да се о томе прича, да охрабрим жртву. Очекивао сам да ће држава стати иза тог случаја, али видим да сам погршеио. Није решено онако како сам желео“, казао је гост Новог дана.

Јурић је на кају изразио наду да ће једног дана доћи време и да се ти случајеви процесуирају, а сексуалним предаторима је поручио да „морају да буду свесни да неће спавати мирно“ док се он и његова фондација тиме баве.

Извор: Н1