УЖИВО ВУЧИЋ ИЗ АРЕНЕ О КОРОНИ: Данас је убедљиво најтежи дан, Београд највеће жариште, следе Ниш и Ваљево

Председник Србије Александар Вучић током посете “Штарк арени” говорио је и о актуелној ситуацији са корона вирусом.

 

“Данас је убедљиво најтежи дан”, рекао је Вучић и додао:

“Сад тестирамо људе који долазе у земљу, имаћемо прецизне податке о њима”.

Вучић је казао да је од јуче тестирано више од 260 особа и да ће у току дана бити тестирано око 500 грађана.

Како је рекао, за дестак дана тестираће се око 3000 људи дневно због чега ће да расте број заражених.

”Али са тим морамо да се суочимо и боље је да се пре суочимо него да чекамо да смрт дође по нас. Болнице се пуне сваки дан, биће још жртава јер је све већи број људи на респираторима”, рекао је Вучић.

Како је рекао боље је да покушамо да откријемо заразу у раној фази и на тај начин спасимо део животе, али и онемогућимо ширење болести на друге.

”Ако то успемо и жртвујемо цео други квартал верујем у снажан и брз опоравак у трећем и четвртом кварталу”, рекао је Вучић.

Подсетио је Вучић да се сада тестирање ради убрзано.

“Може да се уради 2.000 тестова у једном дану. Боље истини погледати у лице, суочити се с проблемом, пре него што дође катастрофа. Боирићемо се за животе наших људи. Београд је највеће жариште, следе га Ниш и Ваљево. Ускоро следе нове мере за та три града. Кикинда је била с почетка највеће жариште, и даље имамо троје или четворо лица из тог града у тешком стању”.

Вучић је рекао да очекује да од данас почне да расте број заражених, између осталог и због тога што ће по новој стратегији бити повећан број људи који се тестирају.

Председник је додао да се за десетак дана може очекивати да број тестираних буде и 3.000 али да је то најбољи пут да се обузда пандемија и да се спречи да вирус предје на што више људи.

“То је нешто са чим морамо да се суочимо и боље је да то урадимо што пре… На респираторима је све већи број људи и зато је важно да спречимо да вирус зарази још много људи”, рекао је он.

Вучић је, упитан да ли ће приватне болнице у питању бити укључене у борбу против корона вируса, рекао да је једна болница тренутно прихваћена да помогне здравственом систему Србије.

“Не могу они да раде лако тестирање. Лабораторија, зна се где постоји. Нама су уско грло лабораторије. Решавамо тај проблем у најкраћем могућем року. Немамо проблема са тестовима, већ лабораторије колико тестова могу да изнесу”, нагласио је он.

Указао је да мање лабораторије могу да изнесу до 1.000 тестова, а велике 2.000 плус, па ће се сада радити на великим лабораторијама.

Вучић је затим додао:

“Само сам једну грешку направио, због Устава, а да је нисам направио, не бисмо имали ни четвртину проблема – да нисмо пустили све наше људе у земљу”.

Александар Вучић обишао је данас “Штарк арену” у којој је на хиљаде кутија хране и помоћи намењених пензионерима и старијима од 65 година који су слабијег имовног стања.

 

Извор: Курир