Вакцинација 20 одсто становништва минимум а не циљ за ову годину; Лончар?

Свака вакцина која је прошла провере и која је регистрована, безбедна је и може да се користи, изјавио је данас епидемиолог Срћа Јанковић, додајући да је, када је реч о вакцинацији, имунитет од преко 80 одсто циљ али да треба ићи корак по корак.

„Важније је да постепено спроводимо вакцинацију. Минимум је 20 одсто људи да се вакцинише у овој години ,али нећемо стати на томе”, рекао је Јанковић за РТС.

Он је подсетио да је минимални размак између две дозе вакцине две до три недеље како би имуни систем два пута „снимио” ту информацију, а заштита од вируса потом би требало да траје две године, преноси Танјуг.

Министар здравља Србије Златибор Лончар иизјавио је данас да ће се вакцинисати против коронавируса, а да је једини разлог што то до сада није урадио, договор између државних званичника да сви приме различите вакцине и да тако покажу да су све безбедне.

Он је одговарајући на питање новинара у Београду зашто се као министар здравља није вакцинисао, рекао да ће се вакцинисати следећом вакцином која стигне у Србију и добије сертификат Агенције за лекове и медицинска средства (АЛИМС).

„Не би било коректно да се сви вакцинишемо истом вакцином. Која год да буде следећа вакцина, ја ћу се њом вакцинисати. Иначе немам проблем да примим Фајзерову и руску вакцину које су већ стигле у нашу земљу”, рекао је Лончар.

Истакао је да би примио сваку вакцину за које АЛИМС изда сертификат. Подсећа да је Фајзер/Бионтекову вакцину примила премијерка Ана Брнабић, да су руску примили председник Скупштине Србије Ивица Дачић и министар унутрашњих послова Александар Вулин, преноси Танјуг.

„Да сам примио вакцину, многи би рекли прво је себе заштитио”, навео је министар.

Упитан да ли ће Србија набављати вакцину америчке Модерне, која је добила дозволу у ЕУ, Лончар је навео да је Србије део Ковакс система Светске здравствене организације, а да је у том систему и амерички произвођач вакцине против корона вируса Модерна.

„Имамо уговор с Коваксом да можемо да бирамо вакцину. У зависности шта буду понудили и шта АЛИМС буде рекао, ми ћемо то и набавити”, рекао је министар.

Мере на граници зависиће од епидемиолошке ситуације

Да ли ће строже мере на границама, које подразумевају обавезан ПЦР тест или десет дана карантина за наше грађане који се враћају, бити продужене и после 10. јанура, искључиво ће зависити од епидемиолошке ситуације, изјавио је данас министар здравља Србије Златибор Лончар, преноси Танјуг.

Он је апеловао на све да не излазе прерано са ставовима да ће мере да попуштају, остану исте или да буду пооштрене, јер то изазива конфузију код грађана.

Како каже, све зависи од епидемиолошке ситуације која буде у том моменту – колико има прегледа, колико заражених, попуњеност болница, обухват вакцинацијом…

„Само на основу тога ћемо доносити мере. Нама није циљ да некога малтретирамо, отежавамо путовања. Нама је на првом месту заштита грађана и здравственог система”, рекао је Лончар новинарима у Београду.

Напомиње да ће, ако ситуација буде добра, бити урађено све што је могуће да се олакша грађанима да улазе и излазе из Србије.

„То све од нас зависи. Ако се будемо понашали по препорукама, биће нам бољи резултати, моћи ћемо те мере да релаксирамо”, истакао је министар.

Извор: Политика