Вакцинисано 20.500 грађана, у дому здравља кажу – процедура једноставна

Према подацима Националог тима за имунизацију, закључно са петком вакцинисано је 20.500 грађана Србије, а међу има и хиљаду старијих од 75 година. Александар Стојановић, директор Дома здравља “Др Милутин Ивковић” на београдској општини Палилула каже да су у петак одазвали сви позвани грађани старији од 75 година.

Како напомиње, процедура је једноставна и по пацијенту траје од шест до седам минута.

„Када пацијент дође у Дом здравља узима му се лична карта и кратка анамнеза његовог здравственог стања у разговару са лекаром. Истовремено се уносе подаци пацијента у базу података. Потом одлази се код сестре на вакцинацију, а по изласку из просторије пацијент поседи неколко минута“, објашњава Стојановић.

Како је навео, у палилулском Дому здравља сутра се наставља са имунизацијом када ће бити вакцинисани запослени, а од понедељка се наставља вакцинација старијих од 75 година.

„На састанку са замеником градоначелника Београда Гораном Весићем, договорено је да од понедељка крене и вакцинација грађана старијих од 64 године. Они ће такође бити позивани, а свака локална самоуправа отвараће пунктове где ће се вакцинација обавити“.

Стојановић каже да ће при самом позиву из Е-управе и кол-центара, грађани добити одговор на све недоумице у вези са вакцинацијом.

Нагласио је да је Србија једна од ретких земаља која ће имати три вакцине. Свака вакцина је добра, а омогући ће повратак нормалном животу грађана, истиче Стојановић.

Извор: Н1