“Ванредно стање без Скупштине није бахат, него одговоран потез”

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да одлука о увођењу ванредног стања, које је уведено уз њен и супотписе председнице Народне скупштине Маје Гојковић и председника републике Александра Вучића, без расправе народних посланика о томе “није била бахато понашање већ одговорно”.

Брнабић је рекла на седници Народне скупштине на којој се расправља о предлогу да се ванредно стање уведено на тај начин 15. марта укине, да би “било бахато и безобзирно да је тада (приликом увођења ванредног стања) тражено да се сазове Скупштина иако се знало да је вирус јак, да епидемија расте и да су бројеви сваког дана све већи”.

– Имамо јасну већину у овом сазиву. Ми би свесно угрозили животе 600, 700 или 800 људи који учествују у једној седници, не само народни посланици него и читава администрација. Ми би их свесно угрозили знајући да би реузултат након тога био проглашење ванредног стања. Ја мислим да би то било бахато и безобзирно – казала је Брнабић.

Брнабић је рекла и да напади из опозиције да се ванредно стање укида у тренутку када има више заражених корона вирусом на дневном нивоу него што их је било када је ванредно стање уведено, показују да они не разумеју да је “дневни број активних слуцајева (корона вируса) тада сваки дан растао, док данас сваки дан опада”.

– Не могу да схватим како не разумеју важан фактор у томе. Данас је (проценат) поново опао у односу на јуче, процентуално је број заражених у односу на тестиране свакодневно мањи. Ситуација је дијаметрално супротна. Вирус је тада био јак и брзо се ширио, тада смо имали највећи број озбиљних сучајева – рекла је Брнабић.

Извор: Директно