Ванредно стање у Ивањици, угрожено више општина – куће и путеви под водом

Због раста водостаја и поплава ванредно стање проглашено је у Ивањици, а ванредна ситуација је на снази у још 11 општина – Осечини, Крупњу, Лозници, Лјубовији, Малом Зворнику, Ариљу, Косјерићу, Лучанима, Краљеву, Лјигу и Мионици. Поплављено је више од 700 домаћинстава, река Лјубовиђа је срушила три моста у Лјубовији, а саобраћај је у прекиду на више регионалних путева. Евакуисана је 71 особа на територији општина Крупањ, Лјубовија, Косјерић и Лучани.

Општина Ивањица прогласила је данас ванредно стање због поплава које су изазвале велике количине кишних падавина и изливање реке Моравице, речено је агенцији Бета у општинској управи. Према речима надлежних, Ивањица је остала без пијаће воде јер је поплављен водозахват.

На територији Ивањице поплављено је неколико стотина кућа, једно домаћинство је евакуисано, а поплављен је и велики број фирми, путева и мостова.

У селу Камењача код Ивањице вода је однела целу шталу са животињама.

Одсечен је регионални пут Ивањица-Ариље, као и путни праваци према Осоници, Придворици, Грабовици и Шумама.

У Клисури код Ивањице набујала река однела је део магистралног пута. Шест клизишта прорадило је на територији Ивањице, поред државног пута, а вода је однела и четири моста.

Општинска управа у Ивањици издала је саопштење да се забрањује саобраћај за сва моторна возила преко моста у насељу Радаљево и преко мостова на Буковици и Деровцу.

Возила се преусмеравају на алтернативне правце.

Сва расположива механизација јавних комуналних и саобраћајних предузећа општине Ивањица је на терену и раде на санирању штете.

Брнабић: Влада ће помоћи угроженим подручјима

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је након седнице Кризног штаба да је, због изливања река, ванредна ситуација проглашена у 12 локалних самоуправа.

Због раста водостаја и поплава ванредна ситуација проглашена је у 12 локалних самоуправа, а Ана Брнабић каже да смо у претходних 48 сати имали екстремне падавине, које су ишле од 50 до 210 литара по метру квадратном.

Србијаводе и Војводинаводе све време су биле у контакту штабовима, а постављени су бедеми, додала је.

Према речима Брнабић, исплатила су се улагања у заштитне мере од 2014. године.

Премијерка каже да су на терену сва расположива механизација и људство.

“Пре свега МУП, Жандармерија, Црвени крст, а и припадници Војске Србије који су ангажовани у Краљеву и Лјубавији. Уколико буде потребно, у приправности су за ангажман и у другим срединама”, истакла је председница Владе.

Ванредна ситуација у више општина

Ванредна ситуација проглашена је у Осечини, Крупњу, Лозници, Лјубовији, Малом Зворнику, Ариљу, Лучанима, Краљеву, Лјигу, Мионици и Косјерићу, где се излио Скрапеж и поплавио педесетак објеката.

Због обилних падавина током ноћи дошло је до изливања река и бујичних потока на подручју Лучана, преноси агенција МНА.

Начелник Управе за ватрогасно-спасилачке јединице и цивилну заштиту Горан Николић рекао је за РТС да је најкритичније стање за сада у Лјубовији и Гучи, јер је у раним јутарњим сатима било јаке кише.

“Оно што јесте добро и где нам је синоћ било најкритичније – Лозница, Крупањ, Осечина – ту је вода почела да опада и практично да се ситуација смирује”, додаје Николић.

Бујица однела три моста у Лјубовији

Набујала река Лјубовиђа срушила је јутрос и трећи мост у том граду, у коме је један део града без струје, а ситуација се оцењује као опасна, јавио је РТС.

У Лјубовији је поплављено око 700 домаћинстава, а евакуисано је 70 породица, рекао је агенцији Бета председник општине Лјубовија Милован Ковачевић.

Он је додао да је водостај Лјубовиђе за 50-60 сантиметара већи него 2014. године када су ову варош, на западу Србије, задесиле велике поплаве.

“Ситуација је катастрофална. У Лјубовији нема воде за пиће, а 100 домаћинстава је остало и без струје. Бујица је урушила мост на путу Лјубовија – Бајина Башта, тако да се сада у Лјубовију може ући само из правца Зворника. Тај пут је проходан само за лаки саобраћај”, рекао је Ковачевић.

Све породице које су морале да напусте своје поплављене домове смештене су код пријатеља и рођака.

“До сада није било повређивања, мада је велики број људи, углавном старијих особа, затражио лекарску помоћ због страха од овог што нас је задесило”, навео је Ковачевић.

У Лјубовији очекују да ће у току дана из Обреновца стићи цистерна са пијаћом водом, и да ће из “Путева Србије” доћи екипа инжењера која ће радити на постављању монтажно-демонтажног моста на улазу у град. Најављено је и да ће из Робних резерви стићи помоћ у нафти за рад грађевинских машина.

“Борба је тешка јер је природа јача од оног што ми можемо да урадимо. Од синоћ је на терену око 300 волонтера који непрестано пуне џакове песком, али бујица је од јутрос већ пробила насипе на неколико места”, испричао је председник општине.

Ковачевић каже да је у граду затворено 30-40 одсто локала, али за сада раде три пекаре и снадбевање хлебом је редовно.

У Лјубовији се налази јединица Жандармерије и специјална екипа МУП-а из Сектора за ванредне ситуације, који су ангажовани на одбрани од поплава.

Очекује се пораст Тамнаве и Колубаре

Горан Николић је казао и да је ситуација на Тамишу стабилна. “И даље ћемо пратити ситуацију и наши људи су на терену”, рекао је Николић.

Током дана очекују се обилне падавине у централним и јужним пределима Србије.

Очекују се порасти водостаја на Тамнави и Колубари. Превентивно су спремни џакови и песак. Терен се обилази 24 сата дневно. У 12 ће заседати Штаб за ванредне ситуације у Обреновцу.

Скрапеж поплавио 40 кућа у Косјерићу

Река Скрапеж поплавила је у центру Косјерића 40 кућа, три стамбене зграде и дечји вртић, рекао је агенцији Бета председник те општине Жарко Ђокић.

“Прогласили смо ванредну ситуацију одбране од поплава. Јутрос у 4.00 излила се река Скрапеж у центру града, поплављено је 40 кућа и три стамбене зграде и дечји вртић. Ватрогасци и радници комуналних предузећа од ране зоре испумпавају воду из домаћинстава”, рекао је Ђокић.

Он је истакао да су две породице, са укупно четири члана, морале да буду евакуисане из својих домова, и смештене су у спортску халу.

“Они ће крајем дана, када се заврши испумпавање воде, бити враћени својим кућама”, додао је ђокић.

Према његовим речима штета од набујалог Скрапежа је велика, али ће процена бити обављена наредних дана, када престану падавине.

“Иако киша и даље пада водостај Скрапежа је тренутно у опадању”, навео је он.

Обустављен саобраћај на путу Лучани – Гуча

Агенција МНА преноси да је и на подручју Лучана проглашена ванредна ситуција, где је до сада поплављено више од 100 стамбених и привредних објеката. Тренутно је евакуисано око 40 особа.

Вода је у Гучи продрла у погоне Електродистрибуције и средњу школу “Драгачево”, а поплавни талас се тек очекује.

У селу Вича поплављена је 31 кућа, изјавио је за МНА председник општине Миливоје Доловић.

Саобраћај је обустављен на путу Лучани-Гуча у Пухову и Турици, због изливања локалних бујичних потока.

Проблема има и на подручју Горњег Милановца где се излила река Деспотовица.

Тренутно је у прекиду Ибарска магистрала код Брђана.

Због високог водостаја Западна Морава изашла је из свог корита у приобаљу и за сада није причинила штету.

Водостај на Тамишу у опадању, на снази ванредна одбрана од поплава

На 61,64 километра реке Тамиш на снази је и даље ванредна одбрана од поплава, али је водостај у опадању, саопштило је Јавно водопривредно предузеће “Воде Војводине”.

Како се наводи, данашњи ниво воде на делу Тамиша код места Јаша Томић износи 675 цм, док је код Сечња 670 цм.

Према прогнозама Републичког хидрометеоролошког завода и наредних дана ће ови водостаји бити у опадању.

Код бране са ретензијом “Велико Средиште” на Марковачком потоку јуче је проглашена ванредна одбрана од поплава, док је код бране “Месић”, на потоку Месић, уведена редовна одбрана.

На овим локалитетима је све под контролом и нису регистроване негативне појаве, пише у саопштењу.

Уставе “Томашевац” и “Ботош” су и даље у ванредној одбрани од поплава, али са тенденцијом опадања водостаја.

На југу Србије минималан пораст водостаја већих река

Водостај великих река на подручју југа Србије не достиже ниво редовних одбрана од поплава и проблем евентуално, у зависности од падавина, могу да направе мали бујични потоци и реке, речено је у Јавном водопривредном предузећу “Србијаводе”.

Према информацијама које је агенција Бета добила из “Србијавода”, на југу Србије постоји минимални пораст водостаја који је за ово доба године очекиван.

“У том делу земље не очекујемо значајнији пораст нивоа река. Према прогнозама Републичког хидрометеролошког завода (РХМЗ) фронт падавина премешта се ка југозападу земље”, казали су у “Србијаводама”.

Према речима надлежних, данас се очекује пораст водостаја Ибра, због чега је од јутрос проглашена ванредна одбрана од поплава и на подручју те реке, од Новог Пазара до Краљева.

Ванредна одбрана од поплава јуче је проглашена на четири подручја на западу Србије.

У “Србијаводама” су казали да је за само три сата јуче у Лозници пало 50 литара кише, а за последње две недеље 150 литара, што је огромна количина падавина коју корита река у том делу земље нису могла да прихвате због чега је дошло до изливања и поплава.

Жагубица: Поплављена чувена туристичка дестинација – Крупајско врело

Једна од најлепших туристичких дестинација у општини Жагубица – “Крупајско врело”, поплављено је данас након обилних киша које су задесиле то подручје у коме је, због поплава у оближњем селу Крепољин, локална самоуправа увела ванредно стање.

Вода која се излила из Крупајске реке, а која се пуни сливовима са планине Бељанице, поплавила је двориште и терасу смештаја “Крупајско врело” породице Петровић, а поплавни талас стигао је до самог уласка у објекат.

Због тога су припадници Сектора за ванредне ситуације, али и домаћини, поставили заштитне џакове како вода не би продрла у мотел.

Вода је претила да угрози и породично узгајалиште пастрмки, али срећом није начињена већа штета.

Власник Крупајског врела Лјубиша Петровић, каже да се нада да ће успети да санира последице поплаве како би спреман дочекао туристе.

Председник општине Жагубица Сафет Павловић, рекао је Бети да је механизација била немоћна у овом случају, и да се оволики водостај Крупајске реке не памти.

Извор: Н1