Вархељи одговорио на прво писмо европосланика о стању у Србији

Служба за медије политичке групације Социјалдемократа у Европском парламенту потврдила је да је европски комесар за проширење Оливер Вархеји одговорио на прво писмо посланика Европског парламента, који су средином априла упозорили да је ситуација у Србији у вези са поштовањем Устава и људских права “изузетно узнемирујућа”, пренео је Радио слободна Европа (РСЕ).

Садржај одговора није познат, али чланови друге највеће политичке групације у Европском парламенту су истакли да сада чекају на одговор и на последње писмо, које је прошле недеље упућено њему око ситуације у Србији током изборног периода, преноси РСЕ.

У том последњем писму, европски посланици упозоравају да је без посматрачке мисије Европског парламента, и са ограниченом мисијом ОЕБС, “врло тешко замислити веродостојан политички глас на дан и уочи избора”.

Тања Фајон, шефица делегације за односе са Србијом у Европском парламенту је за РСЕ изјавила да је “забрињавајући знак” то што се у Србији, за разлику од Северне Македоније, опозиција никада није консултовала око датума избора, имајући у виду пандемију коронавируса у којој се избори одржавају.

Она подсећа да је највећи опозициони блок, који обухвата и сестринске странке европских социјадемократа одлучио да бојкотује изборе из ових и других разлога, укључујући недостатак њиховог слободног приступа медијима.

“Да ли ће ови избори бити слободни и фер, знаћемо накнадно, иако позивамо надлежне органе да учине све што је у њиховој моћи да омогуће услове за демократске, слободне и фер изборе. И очигледно, нисмо задовољни што нас тренутна здравствена ситуација спречава да надгледамо изборе”, изјавила је Тања Фајон.

То је треће писмо које се европском комесару шаље из Европског парламента у периоду од два месеца. Крајем маја, европски либерали су се писмом обратили Вархеију упозоривши да ће предстојећи избори у Србији у постојећој атмосфери бити “далеко од фер и демократских”.

Из кабинета Оливера Вархеија је за РСЕ речено да је европски комесар “одговорио или ће одговорити на три писма европских посланика”.

“На предстојећим изборима сада је важније него икад да сви грађани и политички актери имају потпуно поверење у интегритет изборног система”, каже се у писаном одговору за РСЕ, из прес службе Европске комисије, и додаје да се предстојећи избори у Србији морају одржати у складу са препорукама Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР).

Извор: Н1