ВЕЋ 5 ДАНА ТРАЈЕ АГОНИЈА У ОТОНА ЖУПАНЧИЋА: 800 људи се мрзне, БЕЗ ГРЕЈАЊА НА МИНУСУ, не зна се ЧИЈИ ЈЕ КВАР

У ова три улаза има око 360 станова, а у њима много деце и старијих суграђана.
Најмање 800 станара из три улаза зграде у Улици Отона Жупанчића у Новом Београду већ пет дана смрзава се у својим становима, а постоји претња да се алармантна ситуација отегне унедоглед, јер “Беоелектране” тврде да немају техничких услова да им грејање успоставе. Узрок недавног искључења грејања у 360 станова је изливање воде у подстаницу, које је примећено још пре нове године.

Станари тврде да од 21. децембра 2019. године куцају на адресе градских служби и инспекција не би ли открили извор воде и проблема. Међутим, са свих адреса стиже исти одговор: “Квар није наш”.

Према речима станара Улице Отона Жупанчића 21, 21а и 21б, прва хаварија догодила им се 21. децембра, када је вода, из још непознатих разлога, нашла пут до подстанице.

Од тада, скоро свакодневно пумпама, које је обезбедило Градско стамбено, испумпавају воду, али то решење је кратког даха, јер вода већ сутрадан опет нађе пут и исти поступак се понавља.

– Нема коме нисмо слали дописе и кога нисмо звали од надлежних – објашњава за “Новости” управница зграде у Отона Жупанчића Милева Савић. – Ситуација је постала много тежа кад смо пре неколико дана остали и без грејања.

Како објашњава управница, инспекција није имала слуха, за разлику од “Беоелектрана”, које су излазиле на терен и доставиле званичан налаз да вода не потиче из њихових инсталација. У складу са тим, стигло је и упозорење да ће им, ако не осуше подстаницу, бити укинут доток топлотне енергије.

– “Електране” су, кажу, задужене за топлу воду, “Водовод” тврди да је за хладну, а нама тече млака вода – тврди Савићева. – Пошто су стручњаци “Електрана” издали званични извештај да квар “није њихов”, уздамо се у “Водовод”. Ипак, они су тек у среду први пут нешто радили. До тада су само обилазили терен, али конкретно ништа.

У ова три улаза има око 360 станова, а у њима много деце и старијих суграђана.

– Кренуо сам код ћерке која има једанаестомесечну бебу како бих им однео радијатор – жали се Јован Шћепановић. – Иако, сва срећа, напољу није ледено као што зна да буде, у становима је веома хладно.

Репортери “Новости” су на терену затекли екипе “Водовода”, које нису могле да обећају станарима да ће решити проблем.

– Квар на предметној адреси пријављен је Контакт-центру ЈКП БВК крајем децембра 2019. године – наводе у Јавном комуналном предизећу “Београдски водовод и канализација”. – Више пута смо излазилили на терен и установили да нема дефекта на уличној градској водоводној мрежи. Наше екипе поново су у четвртак изашле на терен како би још једанпут испитале локацију

Ни одговор из “Беоелектрана” није охрабрујући за станаре. Како наводе, у овом тренутку није могуће проценити када ће поново почети редовна испорука топлотне енергије:

– Када приступ опреми која се налази у топлотној предајној станици буде омогућен, моћи ће да се утврди тачан разлог престанка испоруке топлотне енергије, као и време потребно за отклањање насталог квара. Наше екипе су у четвртак обавиле преглед просторије испред уласка у подстаницу у присуству комуналне инспекције, при чему је утврђено да се због велике количине воде и даље не може безбедно приступити просторији подстанице. Инспекцијском прегледу присуствовале су и екипе надлежне за утврђивање узрока и места квара на водоводним инсталацијама.

Пошто су станарима везане руке, и проблем не могу да реше, преостаје им да се уздају да ће вода, као што је нашла пут до њих, нађи пут и од њих.

Надлежне службе “Београдских електрана” су се писаним путем обратиле управнику стамбене заједнице Отона Жупанчића 21а са напоменом о нужности санације цурења и евакуације воде из просторије подстанице, који угрожавају редовну испоруку топлотне енергије – наводе у “Електранама”.

– Напомињемо да је изливена вода хладна и да је хемијска анализа, која је обављена у два наврата, показала да вода по свом саставу не одговара саставу воде која се налази у систему даљинског грејања.

Извор: Новости