Већа овлашћења комуналне милиције у контроли спровођења мера за сузбијање епидемије

Помоћник начелника комуналне милиције Београда Ранко Шекуларац изјавио је данас да ће комунална милиција, према одредбама закона који чији је предлог Влада усвојила, моћи индивидуално да врше контролу спровођења мера прописаних за сузбијање епидемије корона вируса и на лицу места да испише прекршајне пријаве.

Шекуларац је за Радио-телевизију Србије рекао да ће се закон о изменама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести, који је Влада усвојила у четвртак, ускоро наћи пред посланицима Скупштине Србије.

Он је навео да су тренутна овлашћења комуналне милиције ограничена и да они о ситуацији на терену извештавају надлежну инспекцију.

„Оно што ће нов закон донети јесте да ћемо не само својим присуством и непосредном контролом моћи да указујемо на неке неправилности, већ ћемо моћи и да репресивно реагујемо. Комунални милиционар ће моћи да испише прекршајни налог за оне који не буду поштовали прописане мере владе“, казао је он.

Како је навео, прописане мере ношења маски и држања социјалне дистанце поштују се у тржним центрима и малопродајним објектима.

Према његовим речима, у складу са одредбама закона о изменама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести, комунална милиција неће писати прекршајне пријаве због већег броја људи у кафићима од дозвољеног, али ће о томе извештавати надлежну инспекцију.

Влада Србије је у четвртак одобрила Предлог закона о изменама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести јер је оцењено да је „неопходно обезбедити стриктно поштовање мера како би се заштитили здравље и животи грађана, сачувао здравствени систем, као и привреда“.

Како је саопштено, „измене Закона предвидјају уводјење личних мера заштите и појачану одговорност градјана, за чије спроводјење су надлежни поред санитарне, комунална инспекција и комунална милиција, како за физичка, тако и за правна лица“.

Висина казни за неношење маски у затвореном простору и непоштовање физичке дистанце – 5.000 динара за физичка лица и од 50.000 до 300.000 за правна лица, остаће непромењена, „али ће њихова примена бити бржа и ефикаснија“.

Извор: Данас