Весић: Короном заражено 153 возача ГСП-а, односно 3,1 одсто

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је данас да је корона вирусом заражено 153 возача Градског саобраћајног предузећа Београд, што чини 3,1 одсто укупног броја.

Он је рекао да Град Београд предузима све мере да заштити раднике комуналног система, како би се омогућило његово несметано функционисање, од велике важности за живот града.

„Протеклих дана се веома много причало о функционисању градског превоза у време епидемије корона вируса. У београдском градском превозу ради 4.973 возача. Заражено је 153 возача, што чини око 3,1 одсто од укупног броја. У изолацији, према решењу санитарног инспектора, налази се још 32 возача, што је 0,6 одсто од укупног броја. То показује да добра организација коју смо спровели у јавном превозу, када је реч о заштити возача и свим другим превентивним мерама које се предузимају, дају резултате јер смо успели да их заштитимо“,  навео је Весић, гостујући у јутарњем програму Студија Б, а преноси Секретаријат за информисање Града Београда.

Према Весићевим речима, припремљени су планови заштите радника у најважнијим комуналним системима, као што су, поред ГСП-а, још и ЈКП „Београд-пут” због зимске службе, ЈКП „Београдски водовод и канализација”, ЈКП „Градска чистоћа”, ЈКП „Београдске електране”, ЈКП „Зеленило – Београд” и ЈКП „Јавно осветљење”.

„У некима од ових предузећа радници ће радити у сменама од по две недеље, како би били у карантину на радном месту, а тамо где неће бити карантина договорили смо брза тестирања за све запослене који буду у контакту са неким ко буде евентуално заражен. Поред тога, ради се додатна обука возача камиона из других градских предузећа да могу да возе возила за чишћење снега уколико се буде догодило да већи број возача у зимској служби буде заражен“, прецизирао је Весић.

Заменик градоначелника је истакао да комунални систем града Београда функционише беспрекорно током читаве кризе која траје осам месеци.

„Радници комуналног система града су хероји. Трудимо се да им се одужимо обезбеђивањем добрих плата и условима рада. Рецимо, возач ГСП-а има просечну плату 74.000 динара, док је та плата 2012. године износила 48.000 динара“, навео је заменик градоначелника.

Извор: Данас