ВЕСИЋ НАЈАВИО: Завод за биоциде сутра почиње тестирање на корону

Завод за биоциде од сутра почиње тестирање на корона вирус, најавио је данас заменик градоначелника Београда Горан Весић, наводећи да ће бити рађено 1.000 тестова недељно.

Томе ће, како је рекао, додатно бити растерећене друге државне институције које раде тестове.

“Тако сви заједно показујемо да смо један велики систем. Наша држава функционише боље од многих богатијих, имамо робе у радњама, наш здравствени систем финкционише много боље од богатијих здравствених система. Останимо јединстевни и солидарни и победићемо, изаћи ћемо из ове битке јачи и успећемо да сачувамо људске животе”, нагласио је Весић.

Он је рекао да се сада види да Београђани поштују забрану кретања и истакао да је то једини и најбољи начин да се супротставимо епидемији и да је зауставимо.

“Социјална дистанца је кључна мера и хвала Београђанима. Знам да није лако седети у кућама, али морамо да издржимо колико год буде било потребно како би успели да победимо епидемију”, казао је Весић.

Нагласио је и да је ово тренутак када сви треба да покажемо солидарност, да поштујемо одлуке Владе Србије, епидемиолога, да останемо у својим кућама јер тако чувамо људске животе.

Он је додао да од када су мере уведене највећи део Београђана, преко 95 одсто, поштује све мере, али да постоји мањина која то не чини.

“Проблем са епидемијом је у томе да ако и један одсто грађана не поштује мере, они могу да заразе оне који их поштују. Зато су мере неопходне, као и социјлано дистанцирање”, навео је Весић.

Он је истакао да градски комунални систем функционише како треба и сви грађани морају да добију основне комуналне услуге. Према његовим речима, на градским улицама се налази 1.083 максимално заштићених радника и 308 возила.

“Из Оперативог центра се координира рад читавог комуналног система. На улицама града тренутно је највише радника “Градске чистоће” око 450, имамо 150 великих камиона којима се односи смеће и 16 пикапова којима се ради дезинфекција међублоковских површина, као и 300 радника “Београдског водовода и канализације”, додао је Весић.

Он је рекао да се улице перу хлором с више од 50 цистерни, а да су градске општине ангажовале чак 20 компанија које дезинфикују улазе у стамбеним зградама.

“Ми радимо 2.200 улаза које треба да дезинфикујемо у наредних седам дана и то се ради по налогу Града. Данас смо донели одлуку за још три локације, а иначе су јуче на 18 локација већ постављени танкови одакле грађани од сутра бесплатно могу да наточе дезинфекциона средства”, објаснио је Весић.

Како је додао, на терену је и 80 радника Завода за биоциде и медицинску екологију који има 40 возила за дезинфекцију јавних површина.

Он је захвалио свим радницима комуналног система који, како је рекао, раде вредно за Београђане и који су прави хероји Београда.

Извор: Курир