Весић: Смањите журке, носите маске!

У последња 24 сата на корона вирус тестирано је 6.700 грађана од којих је 121 заражен. Преминуо је 1 оболели, а на респираторима је 20 пацијената у болницама широм Србије.
Иначе, чланови Кризног штаба данас говоре пред новинарима о епидемиолошкој ситуацији у Србији.
Од почетка епидемије регистрована су 34.193 случаја заразе корона вирусом. Хоспитализована су 283 пацијента.
Пред новинарима говоре заменик градоначелника Београда Горан Весић, докторка Дарија Кисић Тепавчевић и доктор Зоран Башчаревић.
Докторка Дарија је истакла да је 54 одсто од укупног броја новозаражених из Београда.
Када је реч о епидемиолошкој ситуацији у школама, од почетка школске године регистровано је 80 оболелих ђака, 52 из основних и 28 из средњих школа.
– Последњих дана бележи се пораст броја оболелих, ако гледамо ризик обољевања на нивоу целе Европе, ми и даље имамо најнижу стопу обољевања, односно 8 на 100.000 грађана. На нама је да спречимо убрзано ширење вируса – рекла је докторка Кисић Тепавчевић.
Заменик градоначелника Београда Горан Весић истакао је да је главни град Србије тренутно највеће жариште.
– Сви велики градови Европе су угрожени, зато је важно да се у Београду посветимо местима где је најбрже ширење заразе. Морамо да се посветимо јавном превозу и угоститељским објектима. Уградили смо 125 надзора у јавном превозу, написано је укупно 15 пријава у претходна два дана, а сви возачи су у обавези да носе маске. Тамо где има кабине, није потребно да носи маску, а нажалост немају сва возила кабину. Наш апел је да се поштују мере, маска је једина заштита и зато ћемо инсистирати да се у затвореном простору носе маске – рекао је Весић који је приметио и да се преко друштвених мрежа организује неке журке које треба забранити.
Весић додаје да улазимо у критичан период када баште неће моћи да раде, али и када почињу славе па је апеловао на грађане да буду одговорнији.
Кризни штаб одржао је данас седницу на којој су разматране мере за сузбијање предстојећег трећег таласа епидемије вируса корона који би према најавама епидемиолога требало да се догоди у новембру.

Извор: Курир