Весић: У јануару потписивање меморандума о изградњи метроа

Заменик градоначелника Београда Горан Весић казао је да ће следеће године почети изградња депоа за метро на Макишком пољу.

“Ми ћемо до краја године усвојити план детаљне регулације за Макишко поље. Неки то већ нападају и говоре како се смањила зона водоизворишта. То није тачно јер је оно на потпуно другој страни”, рекао је он за ТВ Пинк.
Најавио је ће у јануару бити потписан меморандум с два извођача изградње метроа: с кинеском компанијом “Пауер Чајна” и француском “Алстом”.

“Кинези су задужени за грађевинске радове, Французи за технологију, возове, локомотиве, скретнице, шине. Тим меморандумом ће се решити њихови међусобни односи”, рекао је Весић.

Навео је да ће дужина прве две линије метроа бити 40,5 километара: прва линија 21,3 километра с 23 станице, друга 19,2 километра с 20 станица.

“Изнад земље ће бити око 2,5 километара, све остало ће бити испод земље”, рекао је Весић.

“С Кинезима смо министар (финансија) Синиша Мали и ја имали састанак и договорили смо већ да набаве машине којима се копа под земљом. Тако да грађани неће видети саму изградњу метроа, већ изградњу метро станица”, казао је Весић.

Србија ће, додао је, током следеће године донети закон о метроу јер нема пропис који регулише ту материју.

Најавио је и више линија БГ воза тако да обухвати све приградске општине осим Гроцке где засад нема могућности за то.

Већ смо прошле године проширили Бг воз до Лазаревца, Барајева, Младеновца и Сопота… Купићемо у току 2021. године нових седам композиција како бисмо могли да покријемо проширену мрежу. У 2022. години ћемо заменити 12 постојећих композиција”, најавио је заменик градоначелника.

Извор: Бета