Весна Братић, прва „ћирилична” министарка у Црној Гори

Ово писмо се појавило на фејсбук налогу црногорског Министарства просвете, науке, културе и спорта, Весне Братић.

ПОДГОРИЦА – Након тридесет година ћирилица се „јавнула” из Министарства просвете, науке и културе, након што ју је то исто министарство протерало из образовног система, из јавних и званичних коресподенција а устоличило као званично писмо латиницу са још два слова.

Ћирилица се појавила на фејсбук налогу црногорског Министарства просвете, науке, културе и спорта, Весне Братић, и то ће бити једино писмо на ком ће комуницирати.

То је изазвало радост и подршку корисника друштвених мрежа, који су исказали подршку првом, дугоочекиваном потезу министарке Братић. Све поруке са друштвених мрежа могле би се свести у једну:

‒ Народе, ево радости Његошевог писма, ево повратка „Октоиху”, коренима Црне Горе, ево писма с којим је све до пре десетак година написано у Црној Гори… Сада је јасно зашто су се црногорски националисти дрвљем и камењем бацали на именовање Братићке за министра, јер није ничији слуга…
Подсетимо, након што је Весна Братић постављена за министра просвете, науке, културе и спорта, одмах се нашла се на мети непримерних, често примитивних и злонамерних коментара, а сакупљале се и петиција како би се зауставило њено именовање. Премијер Здравко Кривокапић није уважио њихове захтеве.

Многи верују да је потез Братићке најава да је дошао крај маргинализацији ћирилице, њеном прогону као и српском језику.

„Обрадовала ме вест да васкрсава ћирилица у Министраству просвете Црне Горе. Надам се да ће ћирилица заузети своје право и природно место и у другим институцијама одакле је протерана. Тиме се чува част Црне Горе у породици европских народа. Ћирилица је створила Црну Гору, а латиници ионако није тесно”, рекао је за нашу новину професор и књижевник из Подгорице, Андрија Радуловић.

Угледни језикословци, академици, професори, писци и бројни интелектуалци из Србије, Црне Горе и Републике Српске већ деценијама не разумеју зашто је власт Мила Ђукановића ћирилицу прогласила неподобним писмом. Такав геноцид над овим писмом и српским језиком није учинио ниједан окупатор и освајач од доба Турака до доласка на власт Демократске партије социјалиста Мила Ђукановића и Социјал демократске партије Ранка Кривокапића.

Управо из те идеолошке матрице монтенегризма, дукљанства који негира не само писмо и језик већ и Српску православну цркву у Његошевој Црној Гори, изнедрио се покрет националиста који бришу историју неким новим словима, азбуком и речником црногорског језика који је у 85 одсто преписан из речника хрватског језика. Уклоњено је све што би могло потврдити чак и језичке и културне везе између народа Србије и Црне Горе.

У протеривању ћирилице и српског језика из образовног система Црне Горе најзначајнију улогу имали су и поједини професори из Новог Сада и Београда које је Министарство просвете плаћало десетинама хиљада евра да доврше политички пројекат језичке асимилације Срба и Црногораца, који су се на прошлом попису изјаснили да говоре српским језиком, њих преко 72 одсто. Сада се очекује, бар тако поручују бројни интелектуалци ‒ писци, професори и невладин сектор, да министарка Братић мора учинити јавним све плаћене стручњаке за кривотворење историјских истина и затирања индетитета једног народа са заједничким именитељем ‒ православног.

Извор: Политика