(ВИДЕО) Цетињанка поручила проф. Братић: Црно ти у памет; Српска црква је наш највећи непријатељ

Цетињанка Даница Поповић Рогановић поручила је кандидаткињи за министарку просвјете, науке, културе и спорта Весни Братић да су се Црногорке увијек удавале у црногорској народној ношњи преко видео записа.

“Драги мој црногорски народе, обраћам вам се поводом изјаве ове нове министарке што је изјавила да су се Црногорке удавале у црнини. Црно јој у памет и њој и ономе ко јој то каза. Црногорке су се удавале у црногорску ношњу најљепшу на свијету. Моја баба, моја мајка и ја 1961. године, све смо се удале у црногорској ношњи и остале Црногорке исто тако. То се зна”, казала је Рогановић.
Она каже да јесу Црногорке носиле црнину за најмилијим и најближим, мајке за синовима, сестре за браћом, жене за мужевима, за ђеверима, за родитељима…

Јесте да су Црногоке најдуже носиле црнину – најдуже за најрођенијима, а не ни за каквим бојевима”, напоменула је ова Цетињанка.

„Није Крсто што му зборе“

А што је рекла за Крста Зрнова из мога рода нека је буде срам, поручује она Братићевој.

То има да ћути, да не кажем да треба да устане кад прича о Крсту. Крсту су пљеваљски четници убили сина није ни стига на Неретву. То је зна Крсто и знала је његова породица”, додала је Даница Рогановић.

Брани пагански маузолеј

Братић сматра да Његошев маузолеј треба измјестити јер не треба “ту да стоји”. Додаје и да капелу треба вратити, како каже, “тамо ђе јој је мјесто”. На то госпоја Даница Поповић поручује: “Богами не вјерујем да ће!”.

Неће док је једне Црногорке, а камоли Црногорца. Ево док је мене скупила би моје друштво па би бранила маузолеј. Нека је стид и срам! Неће се Црногорци дат’, а нису се дали не пред вишим силама а камоли пред једним колтулама”, порука је ове госпође у годинама, која је заборавила на аманет највећег међу нама.

Она има поруку за све Црногорце:

А удружимо се Црногорци да ве замолим. Удружимо се једном и опаметимо се. Црногорци схватите једном да је наш највиши непријатељ Српска црква. Без икакве свађе, само на улице ка’ што су и они”, њене су ријечи.

Извор: ИН4С