Лончар: Не може да се гарантује да коронавирус неће стићи, али спремни смо; СЗО: Србија добро припремљена

udarna

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да апсолутно нема разлога за панику због короновируса, као и да држава чини све што струка налаже.

Али, наводи, да грађани треба да ураде и оно што је до њих.

“Ипак не може држава све, не може нико уместо мене да чешче него обично пере руке, или да избегава уместо мене затворене просторе где има доста људи, потребно је узимати више витамина”, рекао је Лончар за Радио телевизију Србије.
Он је апеловао на медије да се не шире дезинформације, наводећи и да немамо ниједног пацијента са короновиросум.

“Не може нико да гарантује да неће доћи короновирус у Србију али, како кажем, све остало зависи од нас”, рекао је Лончар додајући да је држава и за такву могућност “апсолутно спремна”.

Он је најавио и посебан сајт који ће бити везан за коронавирус и позвао све да се баве само званичним чињеницама и подацима.

Такође, нагласио је да се преко 97-98 процената људи који добију коронавирус најнормалније опорави и наставља живот без проблема.

Према његовим речима, угрожене су старије особе које имају неке додатне хроничне болести.

Он је рекао да му предстоји и сусрет за директором Светске здравствене организације за Европу Хансом Клугеом који је у посети Србији.

Директор СЗО за Европу:Србија добро припремљена за ковид-19

Директор СЗО за Европу др Ханс Клуге, који је допутовао у посету Србији, оценио је да је наша земља врло добро схватила приправност за појаву коронавируса.

“Овог месеца тим за ванредне ситуације СЗО у Србији је врло блиско сарађивао с националним експертима на процени спремности међународних аеродрома и здравствених установа за суочавање с вирусом. Велико ми је задовољство што могу да кажем да су повратне информације које смо добили од насег тима веома позитивне”, рекао је Клуге за “Политику”.

Током 2018. године, како објашњава, међународна независна група за евалуацију оценила је капацитет Србије да спречи ванредне и кризне ситуације у вези са здрављем, да их открије и одговори на њих у складу с Међународним здравственим правилником.

“Та процена је показала да је ваша земља добро припремљена да се суочи са свим типовима опасности и ванредних ситуација у вези са здрављем, укључујући и избијање епидемије које представљају опасност по здравље у светским размерама”, рекао је он.

Клуге наглашава да инфективне болести не поштују границе и да ниједна земља није имуна на улазак вируса корона.

Према његовим речима, истраживање за израду вакцине против вируса корона је у току па ће клиничка испитивања моћи да почну за три-четири месеца.

Током боравка у Србији Клуге ће се састати са министром здравља Златибором Лончаром, а планирано је потписивање споразума о сарадњи.

“Реч је о мапи пута за наш заједнички рад током наредне две године која ће подићи нашу сарадњу на нови ниво”, рекао је он.

Са премијерком Аном Брнабић ће разговарати о напретку који Србија остварује и изазовима с којима се сусреће у здравственом сектору, а врхунац посете ће, како каже, бити са председником Александром Вучићем.

Извор: Б92.нет