Више од 200 ухапшених у међународној акцији против трговине мигрантима

У координацији Интерпола спроведена је операција која је омогућила хапшење више од 200 кријумчара, трговаца људима, и осумњичених за трговину мигрантима на четири континента, саопштила је данас та међународна организација за полицијску сарадњу са седиштем у Лиону у Француској.

Операција је вођена између 27. новембра и 3. децембра у 32 америчке, афричке, европске и азијске земље уз подршку програма Интерпола против трговине мигрантима, Еуропола, Међународне организације за миграције (ИОМ) и Канцеларије УН за борбу против дроге и криминала (УНОДЦ).

Међу 200 ухапшених 30 се односи на случајева сексуалног искоришћавања мигранткиња или трговину људима, навео је Интерпол у саопштењу.

У Мексику полиција је привела осумњиченог вођу криминалне групе која превози мигранте са кубанске обале ка Мексику, где буду лишени слободе, мучени и где им је прећено, навела је организација.

Укупно је 100 потенцијалних жртава трговине људима идентификовано и помогнуто им је у Бразилу, Чилеу, Доминиканској Републици, Салвадору, Шпанији, Уругвају, додаје се у саопштењу.

Операција показује до које мере криминалне организације настављају да профитирају од осетљивих људи у потрази за бољим животом посебно за време пандемије ковида 19, и од њих траже велике суме новца а не брину или скоро уопште не брину о њиховој добробити, рекао је генерални секретар Интерпола Јирген Шток.

У акцији спроведеној у Бразилу против криминалних група Сонхо Американо, Леи до Реторно и КаиКаи ИИИ откривено је да су починиоци узимали око 22.000 долара кандидатима за имиграцију у САД.

Током ове операције Интерпол је издао 18 црвених обавештења, 367 плавих у којима се тражи информација за потенцијалне осумњичене, 188 жутих о несталим особама и четири плава обавештења у којима се тражи подела информација о начину деловања криминалаца.

Избор: Бета