Влада Црне Горе донела одлуку о оснивању нове националне авио компаније

Црногорска влада донела је одлуку о оснивању нове националне авио компаније ТоМонтенегро, након што је због дугова и одбијања да је даље субвенционише приземљила авионе Монтенегро ерлајнза (МА).

Влада је, како је данас саопштила, усвојила статут нове компаније и определила оснивачки капитал од четири милиона евра за њено покретање.

Подгоричке Вијести наводе да би процес оснивања нове компаније могао да буде завршен до краја фебруара, а да би први летови могли да се очекују у року од шест до девет месеци.

Влада је раније саопштила да нема законског основа да даље субвенционише Монтенегро ерлајнз и од 25. децембра прошле године приземљла авионе националног авио превозника.

Претходно је Агенција за заштиту конкуренције забранила даљу државну помоћ МА.

Према писању подгоричког листа, намера Владе је да у међувремену одржи у животу МА и покрене минимум летова како лиценце и дозволе не би биле изгубљене.

То ће, поред питања одржавања имовине и запослених у МА, бити задатак новог Одбора директора Монтенегро ерлајнза који би требало да буде основан на скупштини акционара компаније заказаној за 8. фебруар.

Извор: Н1