Власт Хонгконга позвала демонстранте да се предају

Шефица Владе Хонгконга Кери Лам изјавила је данас да демонстранти под полицијском опсадом у универзитетском кампусу имају само могућност да се предају уколико желе мирно решење.”То се може постићи само уз пуну сарадњу демонстраната, укључујући наравно оне који изазивају нереде. Они морају да обуставе насиље, да се предају и мирно оду слушајући упутства полиције”, поручила је Лам.

То је била њена прва конференција за новинаре откако су у недељу демонстранти заузели Политехнички универзитет, бастион петомесечног протеста.

Пошто су прошле ноћи десетине демонстраната успеле да побегну тако што су с једног пешачког моста скакале на улицу где су чекали сарадници који су их одвезли мотоциклима, не зна се колико их је остало у кампусу.

Једна 19-годишња девојка која крије име, за АФП је у понедељак говорила о очајању демонстраната опкољених у кампусу: “Неки плачу, неки су гневни (…) јер нема излаза, јер више није могуће напустити кампус”, рекла је она.

Протести у Хонгконгу, често насилни, трају од почетка јуна.

Активисти оптужују полицију за прекомерну употребу силе јер у сукобима с демонстрантима користи сузавац, палице и гумене метке, а прети да ће употребити и “бојеву муницију”, док су демонстранти на полицајце бацали цигле и “молотовљеве коктеле” и једног полицајца ранили стрелом.

Извор: Бета