Власт обећава већу бригу о младима, стварност је демантује

Велики је јаз између предизборних обећања владајуће Српске напредне странке (СНС) о бризи за младе и “поражавајуће слике стварности за младе људе у Србији”, пише Војвођански истраживачко-аналитички центар (ВОИС).

ВОИС наводи да се, упркос напорима власти и владајуће странке да пружи младима прилику за бољу будућност, у мало другачијем и прилично сивом светлу крије податак да је стопа незапослености младих до 24 године скоро 30 одсто, односно два и по пута виша у поређењу с било којом другом старосном групом.

Генерални секретар Кровне организације младих Србије (КОМС) Стефан Ђорђевић рекао је да је досадашњи мониториг предизборне кампање и странака на власти и опозиције показао да млади нису у фокусу, као и да странке не нуде конкретна решења за изазове с којима се млади суочавају и због којих одлазе из Србије.

“Ми желимо да се са речи пређе на дела и надамо се да ће сви актери понудити опипљива решења за унапређење положаја младих, јер само прича о младима и њиховом положају неће учинити да они пожеле да остану и да буду активни грађани”, казао је Ђорђевић.

Професор на Економском факултету у Београду Михаил Арандаренко је оценио да је брига политичара о младима “углавном само реторичка”.

ВОИС је навео да 42 одсто младих старости од 25 до 29 година ради с уговорима ограниченог трајања и додао да се статистика у Србији често злоупотребљава у политичке сврхе.

Додаје се и да Републички завод за статистику у својој Анкети о радној снази, користи другачија дефиниција “запосленог”, у односу на често цитирану статистику о “просечној заради”.

У првом случају, под “запосленима” се подразумевају сви они који су у некој врсти радног односа, што значи да се ту убрајају и власници предузетничких радњи, особе које обављају послове по основу уговора о делу или преко омладинске задруге.

“Дакле, млади, који углавном улазе у сличне, прекарне облике рада, технички се воде као запослени, иако не остварају многа радна права, што прилично поражавајућу слику о њиховом положају чини још блеђом”.

Извор: Н1