ВРЕДАН 1,1 МИЛИЈАРДУ ДОЛАРА – Мали: Споразум са ДФЦ до краја јануара

СПОРАЗУМ за финансијску подршку малим и средњим предузећима у Србији, у вредности око 1,1 милијарду долара, биће потписан до краја јануара са америчком Међународном развојном финансијском корпорацијом (ДФЦ), рекао је министар финансија Синиша Мали.
Истиче да је имао састанак са директором ДФЦ-ове канцеларије у Београду, Джоном Јовановићем, са којим је потврдио план о потписивању споразума.

-Један део споразума се односи на директне кредите и помоћ коју ће ДФЦ давати малим и средњим предузећима у нашој земљи, а други део помоћи ће ићи преко комерцијалних банака. Очекујем да ће они завршити те преговоре током првог квартала и да ће у другом кварталу тај споразум да заживи, а новац из ДФЦ да крене ка нашим предузећима – објаснио је Мали.

Потписивањем и реализацијом тог споразума, додаје министар, показује се да ДФЦ има поверење у нашу земљу, а поред тога то је, подсећа, конкретан резултат споразума у Вашингтону.

-Такође, то је још један велики подстрек за даљи развој наше економије, то је приступ новим фондовима и новом новцу који много значи за мала и средња предузећа – рекао је Мали.

Истиче и да се гарантна шема ДФЦ-а, на неки начин, наслања на гарантну шему од две милијарде евра коју је током 2020. године држава пласирала привреди као део пакета помоћи.

-Ми смо ту пласирали већ око милијарду и по евра новца и продужили смо важење те гарантне шеме у парламенту за још шест месеци и то су веома повољни кредити за које гарантује држава – додао је он.

Каже да су тиме банке и охрабрене да дају кредите по ниским каматним стопама.

Извор: Новости