ВРЕДАН ПОКЛОН СРБИЈИ: Путин преко Лаврова шаље страну Мирослављевог јеванђеља

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров посетиће Београд 24. марта, на дан обележавања 21. годишњице почетка бомбардовања, а очекује се да током посете Лаврова дође до примопредаје странице Мирослављевог јеванђеља која се чува у Санкт Петербургу.

Председник Србије Александар Вучић састао се раније са амбасадором Русије Александром Боцан-Харченком, с којим је размотрио програм предстојећих посета – долазак руског министра спољних послова Сергеја Лаврова и присуство председника Вучића у Москви, на манифестацији поводом обележавања 75-годишњице Дана победе у Другом светском рату

Подсетимо, примопредаја једине недостајуће странице најстаријег сачуваног српског рукописа на ћирилици предвиђена је споразумом који су српска и руска делегација потписале прошле године. О повратку 166. странице Мирослављевог јеванђеља договорили су се српски и руски председник Александар Вучић и Владимир Путин, током Путинове посете Београду 2019. године.

Оригинални 166. лист Мирослављевог јеванђеља од половине 19. века чува се у Националној библиотеци Русије у Санкт Петербургу. Реч је о непроцењивој драгоцености, најстаријем и највреднијем сачуваном српском ћириличном споменику, страници коју је Порфирије Успенски исекао и понео са собом током боравка на Хиландару, на Светој гори, јер је био фасциниран изгледом тог рукописа.

Испорука из Русије

СТИГАО ДРУГИ „ПАНЦИР С1“

Други део артиљеријско-ракетних система за противваздушну одбрану „Панцир С1Е“, који Србија набавља од Русије, стигао јуче на батајнички војни аеродром „Пуковник – пилот Миленко Павловић“. Део система је допремљен авионом „ан-124 руслан“, којим је такође у суботу транспортован и први део испоруке.

Извор: Курир.рс