Вучић: Ана Брнабић мандатар за састав нове Владе, рекао сам јој две жеље

Председник Србије и СНС Александар Вучић је, након седнице председништва те странке, саопштио да је одлучено да мандатар за састав нове Владе буде Ана Брнабић. Имали смо више кандидата, навео је Вучић. Потписао сам одлуку, о Ани Брнабић имам високо мишљење, додао је и рекао да је радила добро и у интересу Србије и да нема шта велико да јој замери. Мислим да је то добар избор, казао је Вучић који је навео да је предложио мандатарки да размисли о још два министарства и да око 50 одсто чланова Владе буду жене.

Вучић је навео да је мандатарки рекао да размисли о увођењу два министарства – за људска права и равноправност полова и друштвени дијалог и друго – за бригу о породици, деци и демографији. Замолио сам мандатарку да ако је могуће 50 одсто или близу 50 одсто чланова Владе буду жене, мислим да би то било револуционарно и показали бисмо како на делима изгледа равноправност, истакао је.

Додао је и да ће бити великих промена у јавним предузећима.

О коалиционим партнерима нисмо данас говорили, рекао је Вучић, наводећи да ће све информације бити доступне за пет, шест, седам дана. Подсетио је да је раније разговарао са странкама, али је рекао да ће сада тим питањем да се бави мандатарка.

На питање Н1 зашто му је требало 106 дана да да мандат премијерки која је већ на том месту, Вучић је рекао “да је потребно да направите концепт како ће да изгледа ваша влада” и да је разговарао са свима. Радио сам вредно сваког дана, имао неколико тешких путовања и разговора, не заборавите да сам за то време био са председником Путином, бриселским званичницима, Ердоганом, Трампом у Вашингтону, Макроном, видите колико тога је у тако мало времена стало, рекао је.

Упитан који би њен успех истакао, рекао је да је Ана Брнабић “допринела веома, марљивим радом, као неко ко се налази на челу савета за бруто домаћи производ да Србија буде, у овом тренутку, а мало сам јој и ја помагао, број 1 у Европи по стопи раста”. Истакао је резултат кад је у питању стопа незапослености – која је сада 7,3 одсто, подсећајући да је некада, у време прошле власти, била 25,9 одсто. Она не живи за то да на софи оговара своју земљу код било ког странца, него се бори за своју земљу, додао је.

Захваљујући Ани Брнабић смо успели да извозни део нашег ИТ сектора достигне 5,9 одсто укупног БДП, рекао је Вучић, додајући да је код претходне власти био испод два одсто. То је страховит напредак Србије и брзина у модернизацији Србије, навео је. Имамо стабилан фискални систем, поставила је доброг министра финансија, додао је. И Србија је једна од пет најуспешнијих земаља у Европи које се боре короне, рекао је и навео да су то били неки од разлога због којих се одлучио за Ану Брнабић.

На критике што је одабрао 5. октобар да саопшти име премијера, Вучић је рекао да се није бавио симболима, већ је то “обичан радни дан”, те да не живи у прошлости, већ је окренут будућности. “Према 5. октобру немам ни идолопоклонички ни осветнички однос, одвратне су ми слике спаљене скупштине и пребијање једног старца, али била је и једна позитивна ствар – Србија се окренула свету иако нас је то коштало пуштања на слободу албанских терориста”, рекао је Вучић.

Вучић је претходно, у обраћању, захвалио грађанима што су изашли на изборе, додајући да је веома важно да су ти избори протекли мирно и “готово без инцидената”, а да су грађани показали тиме колико поштују демократију.

Успели смо да вратимо земљу на пут економског напретка, навео је Вучић. Иако су грађани гласали за политику континуитета, морали смо да их (резултате избора) прихватимо са скромношћу и понизношћу, да схватимо да то није “карт бланш” за будућност, рекао је Вучић. Навео је да су пред Србијом изазови као што су преговори са Косовом, али и здравствена ситуација и како да у време корона-кризе, са “затвореним границама успемо да одржимо економски ритам који смо имали до данас”. То су тешки изазови, истакао је.

“Нова влада имаће циљ у наредне четири године да се подигне економска снага Србије и повећа стандард грађана, да настави изградњу путева и као и реализује нове пројекте”, рекао је Вучић. Он је навео који се пројекти планирају, а посебно је истакао да до септембра или октобра следеће године очекује почетак изградње метроа у Београду.

Наша обавеза је и да имамо довољно финансијских резерви, а задатак нове Владе је да обезбеди повећање пензија и плата, да се ради на изградњи путева и да кренемо са новим пројектима – да се коначно крене са изградњом метроа, брзе пруге Београд-Ниш, Ниш-Прешево, комплетну пругу од Ваљева до црногорске границе и много других важних пројеката, додао је.

Друга ствар је здравство, држава Србија је претходних година уложила више него ранијих 40 или 50 година, рекао је Вучић, који је навео да су јуче кренули радови у Врању, да се раде реконструкције болница у Аранђеловцу, Смедеревској Паланци, Прокупљу, Пироту, Лозници… Додао је да је важно да се уводе и иновативни лекови и да резултати морају да буду још бољи кад је у питању лечење деце.

Трећа важна ствар за нову владу је, како је додао, очување мира и стабилности и јачање безбедносног система земље.

Вучић је рекао да је “важно да додатно оснажимо нашу армију и полицију”. Вучић је најавио да ће у суботу, 10. октобра бити одржана највећа до сада војна вежба ратног ваздухопловства Војске Србије.

О Косову

Поводом оцена из Приштине да министри Ивица Дачић и Александар Вулин својим изјавама понижавају косовске жртве, Вучић је рекао да није пажљиво пратио ни изјаве албанског премијера ни приштинских званичника. Он је косовском премијеру Авдулаху Хотију и званичницима из Приштине поручио да је Србији важно да живи у миру са Албанцима, али да им стално понавља “да не постоји тај маљ којим ће неко да нас удари по глави да им дамо шта прижељкују, а да они наставе да нападају и нас и нашу децу”.

“Ако желите да разговарате, спремни смо, а силом и притиском то је немогуће. И то сам им рекао много оштрије, ја пред вама то увек кажем у блажем тону а њима много оштрије”, рекао је Вучић новинарима.

Поводом оцена Европске комисије Вучић је рекао да није видео извештај, али на наводе да је полиција употребила бруталну силу према демонстрантима испред Скупштине навео је да је полиција реаговала тек кад су демонстранти ушли у скупштину.

Цитирајући латинску изреку “што приличи Јупитеру не приличи волу”, Вучић је рекао да неће пристати на “двоструке аршине”, односно да из ЕУ криткују поступање власти у Србији, а да нико из Србије не може да критикује званичнике и политику ЕУ, и поручио новинарима да га то питају кад додје Оливер Вархеи па ће им пред њим све одговорити.

Министар у техничком мандату Синиша Мали изјавио је, непосредно после седнице Председништва СНС, да су једногласно прихватили предлог председника те странке Александра Вучића за мандатара. Вучић је рекао да су ротације међу садашњим члановима Владе могуће, али да жели нову енергију и нова лица, пренео је Мали, додајући да ће у наредних седам дана бити одржана још једна седница Председништва СНС на којој ће се разговарати о новим члановима Владе.

Извор: Н1