Вучић и Брнабић оборили рекорд: Најдуже формирање владе у последњих 20 година

Србија није добила нову владу ни 115 дана након парламентарних избора, по чему је надмашен рекорд који је до јуче држала друга влада Војислава Коштунице, чије је формирање трајало дан краће. До истека законског рока за избор владе остало је двадесет дана, али је већ сад извесно да ће Ана Брнабић у свом другом мандату бити на челу владе која се најдуже чекала у последње две деценије.

За разлику од ситуације која је претходила избору друге Коштуничине владе, која је формирана у мају 2007. чим је обезбеђена скупштинска већина за коју се до последњег момента није знало ко ће је чинити, овог пута то није случај.

Број мандата које је на изборима 21. јуна освојила Српска напредна странка (188 од укупно 250) омогућавао је партији Александра Вучића да потпуно самостално формира извршну власт, што је у теорији могло да буде учињено још у августу, недуго по конституисању новог сазива парламента.

У пракси, пак, ствари су се одвијале потпуно другачије, јер је мандат за састав нове владе поверен премијерки у техничком мандату Ани Брнабић читавих сто и кусур дана након што су одржани парламентарни избори. Ту престају сва овлашћења председника Србије, који је, неки би рекли само формално, лоптицу звану “састав кабинета” пребацио у мандатаркино двориште.

Толико тога је у тако мало времена стало, али не и влада

На питање Н1 зашто му је требало 106 дана да повери мандат премијерки која је већ на том месту, Вучић је рекао “да је потребно да направите концепт како ће да изгледа ваша влада” и да је разговарао са свима.

“Радио сам вредно сваког дана, имао неколико тешких путовања и разговора, не заборавите да сам за то време био са председником Путином, бриселским званичницима, Ердоганом, Трампом у Вашингтону, Макроном, видите колико тога је у тако мало времена стало”, подсетио је председник Србије.

Вучић: “Формирање нове владе најкасније 25. августа”

Консултације о формирању нове владе које је председник Вучић обавио са представницима парламентарних странака готово да су пале у заборав, па није згорег подсетити да су започете пре тачно три месеца. Најављујући консултације са лидерима партија које су прешле изборни цензус, Вучић је 7. јула истакао да очекује да се “формирање владе заврши најкасније 25. августа”.

“Не бих искључио да буде много раније”, додао је тада Вучић, с прилично великом дозом сигурности.

Десетак дана након што је мандат поверен Ани Брнабић није познато ни колико ће нова влада имати министарстава, а камоли ко ће бити на њиховом челу. Јавности је непознато чак и које странке ће чинити нову владу, али је извесно да ће то бити кабинет на чији се избор чекало најдуже још од пролећа 1998. године.

Александар Вучић и Војислав Шешељ 24. марта 1998. полажу заклетву са осталим члановима владе Мирка Марјановића

Подсетимо, апсолутни рекорд у дужини формирања извршне власти у вишестраначкој историји Србије држи друга влада Мирка Марјановића, која је изабрана чак 184 дана након што су у септембру 1997. године били одржани избори за народне посланике.

Марјановић и чланови његовог кабинета заклетву су положили 24. марта 1998. године, а у тој влади један од министара био је и актуелни председник Србије Александар Вучић, који је тада задужио ресор информисања.

Време за које су формиране владе после 2000. године:

Друга влада Ане Брнабић (2020. година) – ?

Друга влада Војислава Коштунице (2007. година) – 114 дана

Друга влада Александра Вучића (2016. година) – 109 дана

Влада Ивице Дачића (2012. година) – 82 дана

Прва влада Војислава Коштунице (2004. година) – 66 дана

Влада Мирка Цветковића (2008. година) – 57 дана

Прва влада Александра Вучића (2014. година) – 42 дана

Влада Зорана Ђинђића (2001. година) – 33 дана

Извор: Н1