ВУЧИЋ НАЛОЖИО ИСПИТИВАЊЕ: Неће да му руски агенти вршљају по земљи!

Премијерка Брнабић рекла је да је председник Вучић дао налог ВБА да испита могућу шпијунску аферу о врбовању српских агената након писања појединих медија.

Према ранијем писању Радиа Слободна Европа, руски дипломата и припадник Војне обавештајне службе за кога се верује да је Георгиј Клебан снимљен је како даје новац једном наводно високопозиционираном званичнику Србије, који је његова обавештајна веза у нашој земљи. На друштвеним мрежама постоји и снимак који то наводно доказује.

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да се ВБА бави могућом шпијунском афером у којој руски шпијуни врбују српске агенте и да ће касније данас имати више информација о томе.

„Разговарала сам с председником Вучићем, он је дао налог Војно-обавештајној агенцији да случај испита. Још немамо све податке, уколико се испостави да је све истина, онда ће то бити озбиљно питање и проблем за нас. Председник је сазвао састанак у својству врховног команданта Војске Србије и обавесетиће нас о резултатима истраге“, каже Ана Брнабић за “Блиц”.

Јутрос је из Председништва за сутра најављен састанак председника Вучића са руским амбасадором Александром Боцан- Харченком, али није познато да ли тај сусрет има везе са овим случајем и на чијиу иницијативу долази до њега.

Размена кеса

На видео снимку објављеном и на Јутјубу, види се сусрет двојице мушкараца на паркингу, одакле обојица одлазе до аутомобила једног од њих. Наводни “руски обавештајац” даје пластичну кесу “српском агенту”, који ту кесу оставља у паркираном аутомобилу. Двојица мушкараца затим одлазе у оближњи кафић, након чега се растају.
Када мушкарац, означен у опису видеа као “српски агент”, након састанка оде до свог аутомобила и отвори пластичну кесу коју је добио, у њој налази коверту са новцем, пише Радио Слободна Европа.

Снимак је објављен 17. новембра.

Угледни истраживачки новинар Христо Грозев на свом Твитер налогу истакао је чињенице које на неки начин потврђују наводе медија.

„Оно што знамо досад је да је Клебан официр ГРУ, да је снимљен како размењује кесе са неким у Београду и да је изненада отишао са свог места помоћог аташеа руске амбасаде у Београду између јуна и августа ове године“.

Надовезао се у следећем твиту да је непознато ко је друга особа на снимку и да ли су кесе садржале новац. „Не знамо ни ко је аутор снимка“, додао је.

Грозев наводи да је у питању Георги Клебан (Georgy Viktorovich Kleban), као и да је његов идентитет утврдио путем алатке за упоређивање лица “Microsoft Azure”.

Извор: b92.net