Вучић: Није било никаквих реакција из Брисела на набавку кинеске вакцине

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да није било никаквих реакција из Брисела на одлуку Србије да набави вакцине против коронавируса из Кине, а да он није ни очекивао да их буде.

„А са чим ће то да дођу и шта ће да ми кажу? Да ми кажу: ‘Вучићу, зашто си узео кинеску вакцину‘? Која је, иначе, одлична. А шта је требало, да ми буде важнија нека похвала у Бриселу од живота грађана Србије. Да ли то стварно мислите“, рекао је Вучић у Палати Србија.

Он је рекао да од Европске уније не само да не очекује проблеме, већ очекује помоћ и подршку, али да је било паметно што је Србија, познајући начин рада у Бриселу и у свету, билатерално водила разговоре са свим произвођачима вакцина.

Помоћи комшијама када је тешко, а не када је лако
Говорећи о слању контигента вакцина у Северну Македонију, Вучић је рекао да је потребно помоћи комшијама када је тешко а не када је лако и да ће та помоћ бити достављана када год то буде могуће.

„То је пријатељски и братски потез према народу Северне Македоније. Немамо проблем ни да Албанији помогнемо. Како ћемо одбити ако то буде тражио неко из Републике Српске или Босне и Херцеговине? Спремни смо да помогнемо и Албанцима на Косову“, рекао је он.

Довијање за вакцинацију грађана на Косову
Вучић је рекао да ће држава морати да се довија како би омогућила вакцинацију за грађане на Косову, имајући у виду проблеме који настају са тамошњим властима.

Због тога ће неки грађани са Косова морати да буду вакцинисани на пунктовима у централној Србији.

„Чуваћемо наш народ и спремни смо да помогнемо и Албанцима. Али не желимо да то буде по националном кључу“, рекао је он.

Извор: Н1