Вучић о молби синода: Покушаћу сутра још једном да причам са Патријархом, подржаћу лекаре и живот, свештенство нећемо хапсити

И сутра ћу разговарати са Патријархом око Ускрса, подржаћу лекаре и живот, свештенство нећемо хапсити, рекао је вечерас гостујући у дневнику РТС председник Србије Александар Вучић.

– Желео бих да кажем да, пре него што географски мапирам људима где имамо највеће проблеме, рече да Миодраг Лазић није издржао – то је веки губитак за нас. То је човек који је био са нашим народом у Крајини, на Косову…Био је пун оптимизма и енергије. Био је јунак у овом времену. Носио је Клинички центар у НИшу, тешко ћемо то надокнадити – рекао је Вучић.

Он је додао да се шаљу додатни тимови у Ниш.

– Изузетно ми је драго што је професор Кон остао са нама. Ако погледате мапу Србије, тачно 29.6 посто од тестираних у НИшу заражених, слично је и у Алексинцу и Ћуприји, у Свилајнцу смо имали и смртни случај ноћас. Цео тај део, исток Расинског округа, постали су жариште и ново жариште је Пожаревац, он постаје велика мука. Дивим се лекарима тамо – рекао је Вучић.

Југ, југоисток и исток постају право жариште, рекао је он.

– Ствари су под контролом у Чачку, Краљеву, Крагујевцу. И у Војводини је под контролом, Београд је на просеку, али то није довољно. Ми у Београду више немамо болница, јер нам од сутра иду људи и на ортопедску клинику Бањица. Ми пријављујемо мртве – рекао је он.

Никада нисам имао част да разговарам са Си Ђинпингом телефоном, и то је велика част, додао је Вучић.

– Он је говорио све најлепше о Србији. Тражио сам да купимо више едицинских апарата. Добио сам уверавање да ће моју молбу размотрити. Видите и трачак оптимизма код мене. Задовољан сам, људи сада долазе у Домове здравља, тамо се тесирају. Погледајте колико је људи данас умрло у Италији. Суштина је у томе да се навикавамо, али у ствари наш је лекар застрашујући. Наш непријатељ је вирус, а не онај који покушава да спасе народ. У Геронтолошки центар у НИшу нам је ушла корона, и надамо се да они који немају симптоме да неће оболети тешко. Кривац је наравно директор, али крива су и деца родитеља која су инсистирала да уђу унутра – рекао је Вучић.

Мислим да ће одлука бити да у петак људи могу да набаве све у Велики петак, а онда од 17 сати, до уторка у 5 ујутру бити полицијски час.

– Разговарао сам са Патријархом, имали смо другачији договор. Шта год да кажем бићу распет од дела јавности. Покушаћу још сутра да са Патријархом разговарам, али немојте да имате сумњу, подржаћу лекаре и живот. Да хапсимо владике и свештенство – не пада нам напамет.

Одлука Владе Србије

Влада Србије је, иначе, данас поподне донела одлуку да полицијски час ове недеље траје од петка у 17 сати, до уторка у 5 сати ујутру, чиме је он додатно пооштрен, и сада уместо 60 траје 84 сата.

Претходних дана било је доста спекулација о томе како ће изгледати прослава Ускрса у Србији.

И док је Српска православна црква, конкретно њен СИнод, апеловао на Владу да ублажи мере забране кретања према грађанима како би дозволила православним верницима да учествују у ускршњим литургијама и причешћима, представници струке остали су при ставу да је ублажавање рестриктивних мера Владе у шестој недељи епидемије погрешан потез.

У Србији је на снази ванредно стање још од 15. марта – скоро месец дана – због епидемије корона вирус.

Извор: Блиц