Вучић очекује притисак САД не само у вези с Косовом, него и с Републиком Српском

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се нада да ће нова америчка администрација имати другачији став према Србији и питању Косова у односу на оно што је у уторак изнето у Представничком дому Конгреса.

“Наше је да водимо своју политику и да добро разумемо да ћемо се суочавати са још снажнијим притисцима… Никада нисам ни крио да ћемо бити у тешкој позицији”, рекао је он.

“Оно што ми смета је да се многи овде радују томе, мислећи да је то уперено против мене. А није, то је уперено против свакога ко би бринуо о Србији”, рекао је Вучић новинарима у Палати Србије.

Говорећи о захтевима да нови амерички председник Джозеф Бајден приволи Србију да призна независност Косова, Вучић је додао да очекује притиске не само у вези с Косовом, него и у вези с Републиком Српском.

“Али није то ни раније било другачије. Сада ће бити још теже. Па шта сад? Борићемо се. Борићемо се истином. Нећу ни једну лошу реч да кажем ни о Олбрајт, ни о Енгелу ни о Серверу. Нека они о мени говоре лоше, ја о њима нећу. Јер је моја обавеза да чувам земљу”, рекао је он.

Вучић је рекао да су “приче о недостатку демократије” у Србији “само политичко средство да се спроводе разни притисци на њега”.

“И када бих потписао документ о признању Косова, добио бих Нобелову награду за мир. Постао би највећи демократа, не само у овом делу Европе, него у целом свету”, рекао је он.

Он је рекао да су ти притисци уперени заправо против Србије, јер постоје они који “желе да она буде слаба и разорена”, као пре 10 или 12 година, када је њена једина функција била да се “три пута у два дана извињава свима, а да ниједну фабрику нема”.

“Србија многима одговора само када је слаба. Ми желимо да будемо партнери са свим суседима. Али не можемо да будемо слаби само да би они били срећни. Не желимо да дозволимо ситуацију у којој не смемо да говоримо о својим жртвама, увек поштујући и њихове жртве. И не можемо да прихватимо да нам мењају историју и да нас убеђују да су Срби били окупатори Црне Горе 1918. године, јер нису и нећете нас у то убедити. И да су Срби били највећи зликовци у Другом светском рату а да Јасеновац није постојао”, рекао је Вучић.

Извор: Н1