Вучић: Одбио сам тачку о признању, и то више овде неће бити тема

Одбио сам тачку о прузнању која је била у првој верзији документа “Економска нормализација”, Трампови људи су то уважили, те тачке у новим документима нема и то више неће бити тема, рекао је председник Србије Александар Вучић у Вашингтону.

Одбио сам тачку о прузнању која је била у првој верзији документа “Економска нормализација”, Трампови људи су то уважили, те тачке у новим документима нема и то више неће бити тема, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић у Вашингтону.

Он је новинарима рекао да је први документ који је понудила америчка страна Београду и Приштини садржао тачку о међусобном признању, коју је он одбио, те додао да у даљим документима те одредбе више нема.

Вучић:Није био лак дан, признање “не игра” у нашем случају

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ово није био лак дан уопште али сматра да су ближи евентуалном споразуму.

“Најважнија питања за нас су била економска питања. Разговарали смо о новим железничким линијама, аутопутевима, али такође и како ћемо сарађивати са ДФЦ, МЧ, Еxпорт Импорт Банкс и како ћемо поново изградити поверење између Срба и Албанаца”, казао је Вучић за Глас Америке и додао да су то су биле кључне теме.

Вучић:Други имају већи проблем са репатријацијом бораца ИСИС

Србија нема велики проблем са репатријацијом бораца Исламске државе, али то имају друге земље и територије на Западном Балкану, рекао је председник Србије Александар Вучић у Вашингтону.

Вучић је, на питање америчког новинара да ли Србија ради на репатријацији особа које су се придружикле ИСИС-у, нагласио да је наша земља почела да решава тај проблем са савезницима.

Вучић:Они су дошли само због међусобног признања

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је Приштина на све друге теме, осим признања, имала техничке примедбе и додао да су они у Вашингтон и дошли само због међусобног признања.

“Када смо ми рекли да то (међусобно признање) не може да буде у документу и када смо почели да разговарамо о другом документу, они су рекли да прихватају све из првог документа, иако су на почетку имали неке примедбе, само да би остало међусобно признање”, рекао је Вучић новинарима у Вашингтону.

Вучић: ДФЦ можда отвара канцеларију у Београду

Председник Србије Александар Вучић открио је новинарима да се у Вашингтону преговара и о могућности да америчка Међународна развојна финансијска корпорација (ДФЦ) отвори канцеларију у Беоргаду и истакао да би то био велики сигнал за долазак инвеститора у нашу земљу.

“То би био страшан сигнал за све америчке инвеститоре, а посебно за наше људе који овде живе, у САД, да дођу у Београду и Србију”, рекао је Вучић.

Вучић: Важна је Иванка Трамп…можда посети Србију

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је Иванка Трамп, која се у Вашингтону придружила другој рунди преговора Београда и Приштине, важна особа, као супруга Джареда Кушнера и ћерка Доналда Трампа, те да би она могла у наредном периоду да посети Србију.

“Важна је Иванка, она је говорила о важним темама, о развоју предузетништва на Балкану и посебно о подршци женамау Београду и Приштини. Не бих искљочио могућност да посети Србију у наредном периоду, што би било веома важно”, рекао је Вучић новинарима.

Вучић:Грађани Шапца гласаће за слободну Србију

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће грађани Шапца сигурно гласати за слободу и демократију, а да то значи да ће гласати управо против европосланице Тање Фајон.

На питање да прокоментарише то што је група европарламентараца на челу са Тање Фајон упутила писмо грађанима Шапца за предстојеће изборе да би требало да изађу и гласају за слободу и демократију, Вучић је нагласио да то значи да ће грађа Шапца гласати за оне политичаре које се боре за своју земљу, за независну и слободну Србију.

Вучић: Не гарантујем,али се надам састанку са Трампом

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да не може да гарантује да ће се сутра састати са председником САД Доналдом Трампом, али се, каже, нада томе.

“Ако бисмо ноћас завршили разговоре по америчком времену, ми бисмо се спремили и договорили са тимом којих је то пет, шест главних реченица, онда бих имао два, три минута са председником (Трампом). Милсим да ниједан председник то није имао, сигурно не у последњих 40,50 година”, рекао је Вучић новинарима у Вашингтону.

Вучић:Ако није добар документ,нећемо га потписати

Надам се да ће бити добар папир, јер га иначе нећемо потписати, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић након разговора у Белој кући и додао да је срамота што су неки медији у Србији писали да у документу није било тачке о признању у документу.

Вучић је, у изјави новинарима, нагласио да су у делегацији озбиљни људи и да је срамота да неки људи навијају и пружају подршку сваком сем својој делегацији.

Ако буде сусрета на највишем нивоу,значи да нисмо незадовољни

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Вашингтону да ће, уколико се догоди да буде пријема и сусрета на највишем нивоу у Белој кући, то ће значити да српска делегација није незадовољна.

“То је све што могу да кажем… Ако успемо да изгурамо још неколико ситница, бићу на крају и задовољан, има добрих ствари у томе”, рекао је Вучић новинарима у Вашингтону, где у Белој кући трају разговори Београда и Приштине,

Вучић: Сутра финални документ,неће бити потписано признање

Сада имамо три документа о којима преговарамо, али не можемо да их покажемо, јер нису код нас, иако их знамо напамет, изјавио је вечерас Председник Србије Александар Вучић и поручио да свакако грађани Србије не треба да брину да ће бити потписано било шта што подразумева признање Косова.

“Сачекаћемо сутра финални документ и моћи ћемо да га покажемо, ако га буде”, додао је Вучић.

И даље могућ договор,економски,као и сусрет на вишем нивоу

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да је српска делегација на разговоре у Вашингтон дошла у доброј вери да постигне договор и да се и даље нада да је то могуће, те да је у том случају могућ и састанак “на вишем нивоу”.

Рекао је, у изјави новинарима, да у понуђеном документу има веома добрих ствари што се тиче економије.

Извор: Танјуг