Вучић: Одлука о датуму избора још није донета (ВИДЕО)

Нова војна болница, капацитета 60 постеља, намењена лечењу оболелих од ковида 19, у кругу Војномедицинског центра “Карабурма” отворена је у присуству председника Србије Александра Вучића. 

Председник Александар Вучић рекао је да су два разлога његовог данашњег обраћања. Данас се обележава Дан Војске Србије, када је пре 205 година подигнут је Други српски устанак.

Честитао је војницима који су у тешким тренуцима показали енергију и велику љубав према отаџбини као и изузетан труд.

Војска је једна од стубова наше земље, рекао је председник Србије и додао да ће припадници војске бити задовољнији статусом у друштву.

“Друга важна ствар је нова ковид болница, за наредних 30 година. Једна од највећих шок соба на Балкану”, рекао је Вучић, приликом отварања нове војне болнице.

Вучић је рекао да се епидемија полако смирује. Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да ће највероватније и овог викенда полицијски час бити од петка у 18 часова, до понедељка у 5 часова.

Председник каже да нема попуштања и да је и данас отворена привремена блница на Карабурми у оквиру настојања Србије да буде спремна за могући повратак вируса корона на јесен.

Вучић је рекао да је Србија, од почетка епимедије, показала да је у стању да изгради и привремене и нове болнице, да отвара најбоље лабораторије и да покрене сопствену производњу потребних ствари.

“Све смо спремнији. Надам се да нам овај објекат неће бити потребан у овом тренутку, али плашим се да ће нам бити неопходна на јесен и на зиму. Али, задовољан сам чињеницом да смо много тога успели сами”, истакао је Вучић.

Капацитет за производњу 200.000 маски 

Председник је указао да ћемо већ од понедељка имати капацитет за производњу 200.000 хирусршких маски. Потребно је да набавимо сировине како би се кренуло у производњу рукавица у земљи.

“Најбоље лабораторије отварамо, што ће бити потребно за будућност, у у стању смо да изградимо и привремене и трајне болнице. Морамо да пожуримо са градњом КЦС, КЦВ, КЦ у Крагујевцу, да се осигурамо за будућност”, рекао је Вучић.

По последњим тестовима од ноћас види се, каже Вучић, да се епидемија смирује.

“На то су велики утицај имала последња три и по дана забране кретања. Очекујемо да се ти резултати тек додатно потврде у данима пред нама”, рекао је Вучић.

Рекао је да је болница привремени објекат за најмање 30 година, а све је, каже, перфектно урађено.

Вучић: Одлука о датуму избора још није донета

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да одлука о датуму одржавања парламентарних избора није донета.

Одговарајући на питање новинара да прокоментарише писање медијима о томе да ће се избори одржати на Видовдан, председник је одговорио да се још не зна колико ће трајати полицијски час наредног викенда, а још мање – када ће бити избори.

“Нећу тиме уопште да се бавим. Примио сам око 50 порука од новинара да ли ће избори бити на Видовдан…Не знам и не могу да знам”, рекао је Вучић.

Он се осврнуо и на критике појединих политичких противника на његов рачуна да одлаже изборе јер се “плаши изборног фијаска”, док, наводи, други кажу да “жури да се избори одрже, како би направио нешто из короне”.

“Договорите се шта је тачно. Ја разумем и прихватам да никада мање поверења нисмо имали и да никада лошије нисмо стајали… Немојте да се секирате, у складу са законом имаћемо изборе, па ћете моћи на тим изборима да победите. А у међувремену добићете одговоре за све оно што сте говорили и на шта нећу да одговарам сада”, поручио је Вучић.

Није реч о помоћи ЕУ

Александар Вучић је изјавио да Србија није тражила помоћ од ЕУ, јер је већ узела кредите од Светске банке и Централне европске банке по повољнијим условима, него што су позајмице за које је ЕУ одобрила средства.

Указује, такође, да је ЕУ саопштила да је обезбедила помоћ у сарадњи са ММФ-ом за земље које имају значајне поремећаје у платно билансном систему, а Србија, како истиче, поремећаје нема и на то је поносан.

Примедбе опозиције и инсинуације да помоћ ЕУ нисмо тражили јер власт не жели контролу трошења тих средстава тумачи незнањем код неких, код неких и лошим намерама, док је код трећих, каже, јасна жеља да се додворе неком, рачунајући да ће моћи да их окрену против државних органа Србије.

“Реч је о позајмицама. Зашто да узмемо 600 или 700 милиона евра више, ако нам то не треба у овом тренутку? Већ смо узели од Светске банке и ЦЕБ по 100 милиона плус 200 милиона евра, по 0,5 одсто (камате), то јест по најповољнијим условима и то средњорочно и дугорочно. Зашто да узмемо краткорочне кредите, ако нам то више не треба? Да уништимо своју економију брже? Боље да узмемо 200 милиона негде, неко 600 милиона негде другде”, рекао је Вучић.

За разлику од оних који би то да критикују, поносан је, каже, што Србија није на листи земаља којима је помоћ одобрена.

“Поносан сам што нисмо на листи са Украјином, Тунисом, БиХ, Албанијом и како они кажу Косовом, Северном Македонијом и осталима, који су ту помоћ тражили. Зато што у том документу пише да се то даје земљама које имају значајне поремећаје у платно билансном систему, а Србија их нема”, нагласио је Вучић.

Додаје да ћемо ми имати мање проблема него друге землље.

Бурчул: Посао тежак, али изводљив 

Власник и директор фирме која је донирала болницу, “Термомонт”, Дејан Бурчул рекао је да је на изградњи новог дела болнице било ангажовано око 200 људи дневно, додајући да је то био јако тежак, али изводљив пројекат.

“Били смо посвећени, ангажовани и знали смо шта је нам циљ, а то је обезбедимо болничке капацитете за лакше превазилажење болести”, рекао је Бурчул.

Три дана пре предвиђеног рока, завршени су грађевински радови на реконструкцији и изградњи нове болнице Војно-медицинског центра “Карабурма”, намењене за лечење оболелих од ковида 19.

Вредност донације коју су фирма “Термомонт” и партнери уложили у реновирање 1.000 квадратних метара старог објекта, његову надоградњу до 1.300 квадратних метара, колико износи садашња површина нове болнице, као и изградњу приступног пута – износи више од 37 милиона динара.

Нова војна болница на Карабурми завршена је за 12 дана, а први пациејнти могу бити примљени већ данас.

Извор: РТС