Вучић причао са Путином о корони, Косову, стању у ЦГ…

Председник Србије Александар Вучић разговарао је вечерас телефоном с председником Русије Владимиром Путином о односима две земље, ситуацији на Западном Балкану и борби против коронавируса.

Вучић је захвалио Путину што је исказаном бригом за Србију и слањем медицинске помоћи “потврдио изванредне стратешке односе Србије и Русије”, саопштио је кабинет српског председника.

– Србија је привилегована што има искреног пријатеља какав је Русија, као што сам и ја почаствован нашим личним односом међусобног уважавања и поверења – рекао је Вучић Путину.

Како се наводи, Вучић је Путина обавестио о свим догађајима у региону, од ситуације на Косову “до прогона свештенства Српске православне цркве у Црној Гори”.

Вучић је изразио саосећање због жртава током пандемије коронавируса у Русији и наду да ће се та земља “успешно изборити с епидемијом и што је могуће пре вратити се у нормалне животне и економске токове”, наводи се у саопштењу.

Рекао је, како се наводи, да је Србија спремна да, уколико је потребно и у оквиру својих могућности, пружи помоћ Русији у борби против коронавируса.

Председник Србије је Путину казао да је одлучио да, уз сагласност руске стране, одликује припаднике тима Оружаних снага Русије који су помагали у сузбијању коронавируса у Србији и допринели да се епидемија за кратко време стави под контролу у највећим жариштима, стоји у саопштењу.

Председник Србије је, како се наводи, изразио задовољство што је Дан победе, упркос одлагању традиционалне параде на Црвеном тргу, “достојно обележен” и што “српски и руски народ, у духу свог слободарства, поштују своје хероје, не дозвољавајући фалсификовање историје”.

Они су разговарали и о унутрашњем осликавању Храма Светог Саве у Београду и сагласили се да је неопходно ускоро наставити заједнички рад, како би та православна светиња била завршена како је планирано, уз помоћ Русије, наводи се у саопштењу.

Два лидера су изразила очекивање да ће околности ускоро дозволити размену посета на високом нивоу и наставак раније планираних међудржавних контаката, додаје се у саопштењу.

Извор: Директно