ВУЧИЋ ПРОГОВОРИО О КАРАНТИНУ 24 ЧАСА! Ово је саопштио Србији!

На питање о карантину, председник је одговорио:

Председник Србије Александар Вучић вечерас гостује у емисији Упитник на РТС.

Да ли ће држава увести још ригорозније мере у циљу сузбијања пандемије, укључујући двадесетчетворочасовни карантин за становништво? Како би се у том случају одвијао живот у Србији, пре свега снабдевање и пољопривредни радови? Да ли су лекари и болнице спремни за евентуални нови удар вируса ковид 19? Шта се налази у највећем пакету помоћи који у уторак стиже из Кине? Да ли је за Србију свеједно долази ли помоћ са Истока или са Запада, или је и то питање политике?

Колико је српска економија отпорна на рецесију коју најављују у свету? Када ће да заживе најављене економске мере за помоћ компанијама и запосленима?

Ко сеје страх и панику у ванредном стању? Зашто је председник Републике “изричито замолио” Ану Брнабић да повуче спорну уредбу о централнизованом извештавању? Како оцењује сопствене иступе у јавности последњих недеља?

То су само нека од питања о којима ће говорити председник Републике Србије Александар Вучић.

– Вучић је казао да је у почетку звао све пацијенте који су оболели од коронавируса, а да сада то не може јер их је превише.

Додао је да је то радио јер је желео да пружи подршку и да их бодри.

– Вучић је рекао је разговарао са председником Француске Емануелом Макроном који је тада казао да дан после ковида неће личити на дан пре ковида.

– Вучић је рекао да је на данашњи дан Србија купила 2.200 респиратора, али да их немамо у земљи јер се дешава светско чудо.

– Општа је јагма и туча за респираторима – казао је Вучић и додао да када неки чују да је Србија купила респираторе купе те исте по већој цени.

– Вучић је говорећи о предстојећем викенду рекао да ће вероватно полицијски час бити уведен већ у петак јер нас је субота скупо коштала.

– Највероватније ће бити полицијски час од петка до понедељка, извесно за Београд и Ниш – казао је Вучић.

Председник Вучић је истакао да су у суботу излетишта била пуна, као и да су на Фрушкој гори роштиљали и запалили пола шуме.

– Два војника су нам у јако лошем стању, а 50 њих заражено. Ја се и дан данас мучим и питам, да ли сам направио грешку и немам одговор на то питање.

– Добијали смо извештаје на кризном штабу. Чиста клиничка слика код деке и баке. За два дана их је вирус појео. Проблем је када дођу људи од 30 до 45 гопдина који вам се не јаве, а они су закачили од некога с поља. Ви храните људе лековима, крвна слика перфектна, и само трећи, четврти дан почну бубрези да отказују и готово. Читао сам да се неко жалио да смо им дали поломљен штап од билијара. Замислите колики је зликовац тај Вучић дао поломљне штап.

– Имамо и кукавице који се из личног разлога крију и траже да се затвори све. Е тим људима ћу се посебно обратити када ово све прође. Знаћу и да дам ордење онима који су то заслужили. кукавице никада нисам поштовао, али ћемо ми ово изгурати и без њих – рекао је Вучић.

– Вучић је говорећи о предстојећем викенду рекао да ће вероватно полицијски час бити уведен већ у петак јер нас је субота скупо коштала.

– Највероватније ће бити полицијски час од петка до понедељка, извесно за Београд и Ниш – казао је Вучић.

Председник Вучић је истакао да су у суботу излетишта била пуна, као и да су на Фрушкој гори роштиљали и запалили пола шуме.

– Вучић је рекао да ће морати да се отварају нове привремене болнице. Све остале болеснике, рекао је, мора да преузме ВМА, јер је све претворено у болнице за оболеле од коронавируса.

Председник Вуић је казао да није могуће сачувати лекаре у потпуности од коронавируса.

– Он је рекао да је преоптерећеност болница ноћна мора и да није могуће измислити нове болнице.

– Ко уђе у болницу не излази брзо, што није случај са Сајмом и зато сам рекао да је Сајам најбоља болница – истакао је председник Вучић.

– Вучић је казао и да више немамо места у болницама у Београду, да су Инфективна и Пулмологија на највећем удару.

Говорећи о предлогу епидемиолога Предрага Кона о стављању Београда као жаришта у карантин, Вучић је рекао да не би искључио примену тог предлога.

– Београд има 22,9 одсто становништва Србије, а проценат заражених који леже у Београду, а нису из њега је 50 одсто – казао је Вучић.

– Београд је дефинитивно највеће жариште. Последњи тестови које сам добио вечерас показују позитивне проценте за Ваљево. Ћуприја је нешто мирнија, Ниш за нијансу мирнији али Београд

– На питање о карантину, председник је одговорио:

– Ја не мислим да смо далеко или близу полицијском часу од 24 сата. Ми ћемо одлуку да донесемо, а каква ће она бити видећемо. Ја први извештај добијам у 11 увече и јако сам узнемирен када видим колико људи умре, али и колико људе се зарази. Живот има приоритет. Ја немам никакав проблем са тим шта ће ко да каже, за мене је најважније. Не знам што би то икога узнемирило – навео је председник.

Извор Еспресо.рс