Вучић с Додиком: Београд за Дејтонски споразум, имаћемо Дан српског јединства

Председник Србије Александар Вучић поновио је да је став Београда “апсолутно поштовање Дејтонског споразума” и очување Републике Српске (РС), на начин који је предвиђен у том мировном споразуму, и додао да је очување мира од суштинског значаја и за народ Србије и за народ РС. Вучић је нагласио да ће у Вашингтону бити речи о економској сарадњи Београда и Приштине и да “нико није тражио” да се разговара о Републици Српској.

Након састанка са руководством РС, у Београду, Вучић је рекао да га је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик обавестио о проблемима и ономе што он сматра кршењем Дејтонског споразума на штету РС, и да је са њим имао разговор и у четири ока.

“Мислим да не морам да говорим коликом нам је стало не само до добрих односа са РС, него и до РС уопште. Рекао сам да је мој став апсолутно поштовање Дејтонског споразума. Очување мира и стабилности је од суштинског значаја за Србију и за РС. На претње ратом морамо да одговарамо мирно, стрпљиво и трпељиво. Ми не смемо да учествујемо у тој игри, него да поштујемо споразуме које смо потписали”, рекао је Вучић.

Он је рекао да је забринут због изјава оних који често прете ратом, али да се нада да никоме неће пасти на памет да то и спроведе, додавши да Србија никада више неће дозволити прогон или погром српског становништва.

Говорећи о сарадњи Србије и РС, Вучић је рекао да ће бити настављена најближа сарадња у областима економије, културе и образовања а да је договорено и да се успостави заједнички празник, односно “Дан српског јединства, слободе и националне заставе”, који ће се обележавати 15. септембра у знак сећања на пробој Солунског фронта у Првом светском рату.

Вучић је најавио да ће до краја године Србија упутити РС додатну финансијску подршку, а да ће о износу јавност бити обавештена када се то догоди, и поновио да је Србија заинтересована да постане власник аеродрома у Требињу, и да управља њиме.

Српски председник је изразио наду да ће први авион ка том аеродрому полетети до марта 2022. године и да ће тај пројекат бити исплатив и дугорочно интересантан не само за Србију и РС, већ и за део Црне Горе.

“Разматрамо и опцију учешћа у реконструкцији и реновирању аеродрома у Бањалуци, али о томе ћемо касније. Планирамо заједничку индустријску зону у пограничном делу Србије са РС, односно у делу Лјубовија, Братунац, Мали Зворник, Зворник, Сремска Рача и Бијељина, а тамо ћемо и заједнички градити аутопут у дужини од 17 километара”, рекао је Вучић и додао да је било речи и о запошљавању младих.

Он је додао да су договорене бројне заједничке активности по питању образовања и очувања језика и писма и да је одлучено да се уједначи школски програм, да се спроводе заједничке екскурзије, да се оснује удружење наставника српског језика и историје из Србије и РС, да се организују заједничка такмичења ученика Србија и Српске и да се подстичу основне и средње школе са истим именом да се побратиме.

Према његовим речима, биће донет закон о заштити српског језика и писма, као и заједничка декларација о очувању језика а да се ускоро планира и премијера играног филма о злочинима у Јасеновцу.

“Позваћемо и редитеља Емира Кустурицу да направи један други филм на тему од фантастичног интереса за српски народ, која повезује Србију и БиХ и много тога осликава и у данашњем времену. Спремни смо да преузмемо највећи део финансијског терета на себе, наравно ако се о томе изјасни и Кустурица”, рекао је он.

Вучић је, такође, поновио да је договорена изградња заједничког Спомен комплекса Доња Градина како би се заштитила историјска истина и чињенице о усташким злочинима над српским народом у логору Јасеновац.

У Белој кући само о економским односима, не и о БиХ

Председник Србије изјавио је и да нико није помињао тему Босне и Херцеговине и Републике Српске у вези са састанком представника Београда и Приштине почетком септембра у Вашингтону.

“У Белој кући ће бити разговори о економским темама везани за сарадњу Београда и Приштине. Не искључујем могућност да се појаве друге теме у вези са Београдом и Приштином, али ми нико није помињао ништа о Босни и Херцеговини”, казао је Вучић након састанка са рукодством Републике Српске у Београду.

Говорећи о вези питања Косова и Републике Српске, Вучић је рекао да нико не може да пружи одговор према којим медјународним и правним актима Косово има право на самоопредељење а РС не, као и да је то питао неке европске и светске лидере.

“Један ми је рекао: ‘Александре, све си у праву, али околности и распоред снага ни теби ни Србији не иду у прилог’. Оно што сам замерао многим нашим лидерима у прошлости је то што нису умели да процењују медјународне околоности”, навео је Вучић.

“Нисам издајник, а ако хоћете бајке о Косову, изаберите другог”

Председник Србије изјавио је и да је Србија у тешкој ситуацији у вези с Косовом, а да он мисли да народ тога није свестан.

После састанка с руководством Републике Српске, рекао је да људи не разумеју или се праве да не разумеју шта се десило 1999. и 2008. године и да се варају ако мисле да такве ствари могу да продју без последица.

“Сви будите против мене, сви додјите да ме убијете, да ме склоните одавде! Лјуди, то не може! Зато је наша позиција ужасно тешка. Ко год мисли да је исто с Косовом, као што је било 91. и 95. – није, а ви лажите себе, лажите мене, лажите сваког од својих! Али, то ми није било опредељујуће у тој одлуци да на најжешћи начин браним српске интересе на Косову и Метохији, знајући шта смо све изгубили”, рекао је Вучић у Председништву.

Навео је да је 1999. године “проглашена делимична капитулација”, да је на проглашење независности Косова 2008. “лоше реаговано” и да је грешка било питање Медјународном суду правде о легалности независности Косова.

“Ми смо успели да подигнемо тему Косова, иако знамо да је држава готово у ћорсокаку и скоро безизлазној ситуацији”, указао је он.

Вучић је поновио да је лаж да ће потписати признање Косова за шта сада само “припрема терен”.

“Нисам нимало уплашен за своје место и нисам никакав издајник као што говоре, увек сам се борио срчано, и радом и енергијом”, рекао је Вучић о себи.

“Замолио” је људе да буду “рационални и реални, да схвате да постоје двоструки аршини и да за Србе правде нема”, али указао и да “нема кукања, нисмо били цвећке и платићемо цену за то”.

Вучић је градјане позвао да, уколико желе да им неко “прича бајке о Косову”, на следећим изборима изаберу другог председника.

Онима који кажу да би лако одбили све понуде о Косову, поручио је да “оду да живе три дана у Качанику” па да му “јаве како им је било”.

Србија се неће мешати у изборе у Црној Гори

Председник Србије изјавио је и да се Србија неће мешати у изборе у Црној Гори, али да ће подржавати свој народ.

Он је рекао да су ови избори у Црној Гори важни за Србију, али да је важнији попис после којег ће се видети колико је Срба у тој суседној земљи.

Вучић је поручио да Србија неће да се меша у унутрашња питања у Црној Гори, али да жели да одржава односе са својим народом у тој земљи.

Црногорски председник и председник Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић изјавио је да је опозициона антицрногорска коалиција састављена у Београду и да је јасно да не желе добро Црној Гори.

Извор: Н1