ВУЧИЋ: Сваком ПУНОЛЕТНОМ ГРАЂАНИНУ планирамо да ДАМО ПО 100 ЕВРА да би повећали потрошњу! А због коронавируса размишљамо о ПОЛИЦИЈСКОМ ЧАСУ 24 САТА

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је посао државе да сачува сваки живот у Србији, али је и дужност сваког појединца, каже, да буде одговоран. Каже, да у зависности од даљих процена и стања на терену, одлучиће хоће ли да предложи увођење полицијског часа од 24 сата.

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да се свим силама са лекарима бори да сачува сваки живот у Србији током епидемије коронавируса. Каже да осећа велику одговорност за сваки живот у Србији.

“Чекам да кинески стручњаци кажу кад да уведемо полицијски час у трајању од 24 сата”

Вучић је нагласио да мањина неодговорних угрожава све одговорне.

– Рекао сам свом оцу да је супер што је помислио да први дан треба да изађе, али сам му рекао да ће на тај начин да угрози моју мајку која је одговорна. Он сада не излази, само ми је тада рекао да ће изаћи. Ја сам отац Данилу, Милици и Вукану. Имам право да њима одређујем шта ће да раде, а другима указујем на чињенице. Могу понекад да не разумем примедбе, али свако би требало да види колико се мучимо и боримо. Немам других механизама, ако неко у инат хоће да крши мере. Нећу се либити ниједног тренутка, увешћемо у току следеће недеље полицијски сат који ће трајати 24 сата. Нећемо више да имамо мртве, зато се боримо за сваког човека. Зато сам се радовао када је младић скинут са респиратора, када је оздравио “нулти пацијент”. Бринем о свакоме од њих, о свакоме ко је заражен корона вирусом. Неважно шта они мисле о мени.

– Чекам да кинески стручњаци кажу, на основу бројева, онога тренутка кад буду рекли биће уведен двадесетчетворочасовни полицијски час. По степену смртности можете видети колики је прикривени број заражених. Припремићемо болнице за 20.000 људи. Имаће централни кинески штаб, требало је да дођу на две недеље, али ћемо их ми молити да остану дуже. И пре та два месеца можемо изаћи из овога, само ако будемо дисциплиновани. Ако уведемо полицијски час од 24 сата на 14 дана, нико ту не може да буде заражен. Круг заражених ће бити драстично смањен, после ћемо само да контролишемо кретања. Ако бисмо ово успели да урадимо, нема никакве шансе да би тај вирус опстао. Правили смо разиличите моделе, колико очекујемо страдалих или заражених. Тешке су то цифре. Желим да се борим и да се надам – рекао је Вучић, али није желео да открије које цифре се у Србији очекују када је у питању број страдалих и умрлих.

НОВЕ ЕКОНОМСКЕ МЕРЕ

Председник Србије Александар Вучић представио је економске мере како би Србија и привреда пребродилеа коронавиорус. – Имамо пара за економију, имамо и за још нешто. Размишљамо да дамо сваком пунолетном грађанину Србије помоћ од 100 евра. Невезано да ли је запослен, незапослен, пензионер. То је око 520 милиона евра – каже председник. Желимо да помогнемо предузетницима да преживе, али на то ће моћи да рачунају само они који нису отпустили више од 10 одсто радника – Сви предузетници, микро и мала предузећа, за три месеца, макар криза око короне и не трајала три месеца, платићемо минималац – најавио је вечерас председник Србије Александар Вучић. – Сваком фризеру, обућару, пекару…, свима запосленима у њиховом предузећу, платићемо минималац. Фризер сада не може да заради, али ће имати да плати минималац и себи и свом запосленом. Желимо да помогнемо предузетницима да преживе, али на то ће моћи да рачунају само они који нису отпустили више од 10 одсто радника. Према његовим речима, имамо више пара него други: – Нисам дао да се повећају плате до максимума. Имамо три врсте финансирања у будућности. И ЕУ, и ММФ су рекли да се заборави на дефицит и јавни дуг, али ми и о томе водимо рачуна.

“Осећам одговорност”

Председник Вучић је поручио је да Србија не сме да ризикује са коронавирусом и да мере које држава предузима нису хир.

– Имам страх од одоговорности. Увек ми је допадала улога лошег полицајца, морао сам увек да се борим, да саопштавам лоше вести. Неки људи мисле да сам арогантан, и ово је баш таква ситуација – рекао је председник Вучић.

Каже да мере које је Влада Србије доосила са стручњацима су добре, али је рекао да људи морају стиктно да их поштују.

– Погледајте данашњу Газелу. Тако је било и јуче. Зато су полицаци изашли данас на улице. Најважниј су ми животи људи. Лјуди мора да разумеју да нам сваки излазак копликује ситуацију. Не смемо да ризикујемо. Данас су на списку умрлих две баке. Нису ималие никакву шансу. Ужасно тешко то подносим, питам за здравље сваког ко је на респиратору. Када видим баке и деке са чистом клиничком сликом, после два дана оде на респиратор и следи им крај. Младића из Ваљева смо успели да вратимо у живот, јер је млад. Не може то са старим људима – рекао је председник Вучић.

– Забранили смо да људи изводе псе. Знате зашто? Јер изађе 10 људи из зграде, па из друге још десет и онда стану да причају. Ето зато смо увели да не можете да шетате псе – рекао је Вучић. – Синоћ су људи излазили напоље упркос забрани. Лјуди се придржавају мера, али ово уводимо због оних који не желе да поштују забране. Ја вас питам,хоћете ли правду или животе.

Упитан како је, Вучих је рекао:

– Ако бих рекао добро, не бих, осим у здравственом смислу, био искрен, а ако бих рекао лоше – демотивисао бих и дестимулисао људе, а морам да их мотивишем – рекао је Вучић.

“МЛАДИЋА ИЗ ВАЉЕВА СМО ЈЕДВА СПАСИЛИ, ДОШАО ЈЕ ПРЕКАСНО”

Они који имају чисту клинички слику, после два дана оду на респиратор и крај, тврди он. Каже да се то дешава и малдима, ређе него старијима и онима са хроничним болестима, али да је и битка за њихов живот захтевна.

– Младић из Ваљева, успели су да га поврате иако је дошао прекасно, скинули га са респиратора и екстубирали га, и за неке друге људе су успели то. Свеукупно гледано, ситуација је језива! Па и оне две баке што су преминуле, никакве шансе нису имале. Јако тешко то подносим! За сваког питам како су, за сваког ко је на респиратору. Они који имају чисту клинички слику, после два дана оду на респиратор и крај – рекао је председник Вучић.

“Респриратори су проблем, то решавамо”

Председник Вучи рекао је да Србија на све начине покушава да набави респраторе и то из целог света. Каже да је болница “Драгиша Мишовић” у овом тренутку, најјаче упориште.

– Србија на све стране набавља респираторе. Добављали смо из Лајпцига. Каира, Кине. Са Кинезима смо имали срећу јер смо договарали директоно са произвођачима. Купили смо 70, а добили на поклон 100. Клинике нам изгледају сјајно, убацили смо нове респираторе. “Драгиша Мишовић” је наше најјаче упориште. Од нових 480 већ смо убацили у систем 400. Ми смо платили још 480 који би требало да стигну у року од осам дана. Оно што се дешава на светском тржишту је страшно, јер на пример ми платимо, потпишемо уговор и онда не стигну јер неко други да више за појединачну цену – рекао је Вучић.

ПРЕСЕК СТАЊА – ЗА 24 САТА ЈОШ 24 ОБОЛЕЛИХ, 13 УМРЛО

У Републици Србији је до 15 часова 29. марта 2020. године регистрован укупно 741 потврђен случај ЦОВИД 19. Од последњег извештаја до 15 часова, данас, тестирани су узорци 376 особа од којих је 82 позитивно и 294 негативно на нови корона вирус. За сада у Србији борбу са коронавирусом изгубиле су 13 особе. У последња 24 сата регистровано 82 случаја.

Каже да је Србија обезбедила маске, чија је цена 120 динара.

– Што се тиче осталих потрепштина, нама треба на дневном нивоу око 90.000 маски. Примера ради, Француска је наручила милијарду! Сада стижу ове Н95, још 15 милиона. Све некако успевамо, али је трка са временом. Пратим колико коштају, зато смо ограничили цену на 120 динара, већина поштује. А они који не поштују биће строго кажњени –

На питање како данас коментарише конференцију за штампу одржаној 26. фебруара, када је са доктором Бранимиром Несторовићем био оптимистичнији него данас, Вучић каже:

– Лјуди цитирају доктора Несторовића, а ја мислим да је он геније, да је изванредан и да је важно да је пред велику кризу рећи људима да морамо да се боримо. И ја се борим, нисам се склонио у мишју рупу. И тада сам рекао да нас чека озбиљна криза, а доктор Несторовић је рекао да би требало да чувамо старије. Наравно да је оптимистичнији тон када немате мртве. Први смо који смо увели ванредно стање, полицијски час, и поносан сам на то што смо то урадили. Радили смо у складу са ситуацијом, али нисмо очекивали да ће бити оволико тешко.

Он је нагласио да тестова има довољно, да су сада потребне лабораторије, до 9. априла нова коју ће Кина донирати када буде најтеже стање, те да је решен проблем и са квасцем.

– Сналазимо се да све сами прозиводимо, да не узимамо од других. Доћи ћемо у ситуацију да морамо да сместимо 1.000 људи у једном дану. Требаће нам нове болнице. Погрешно је да очекујемо да ћемо да избегнемо већи број заражених. Свако јутро између пола шест и шест проверавам јесмо ли излечили некога, да ли је неко преминуо, то је за мене ноћна мора.

“Нисмо очекивали да ће бити оволико тешко”

На питање да ли је раније деловало да је су он и стручњаци били оптимистични, Вучић је рекао:

– Лјуди обично цитирају др Несторовића за кога ја мислим да је геније. Какав је мој тон, он је складу са ситуацијом, али ниједног секунда не говори да неће да се бори. И борим се сваки дан. Нисам се сакрио у мишју рупу и тада сам рекао да нас чека озбиљна криза. Бранимир Несторовић је желео да бодри људе, али је био оптимистичнији тон јер нисмо имали мртве, али смо знали да ће до овога доћи. Али разумем да људи имају потребу да криве неког. Први смо који смо увели ванредно стање, полицијски час, све неопходне мере, нисмо се додворавали људима и на то сам поносан. Тада смо радили у складу са ситуацијом, знали смо да ће бити тешко, али нисмо очекивали да ће бити овако тешко. Нећу да дозволим да нападју лекаре, Кона и Несторовића – подвукао је Вучић.

Извор: Пинк.рс