Вучић “усисао” социјалисте?

Српска напредна странка, као предоминантна странка у владајућој коалицији, полако али сигурно усисава све своје коалиционе партнере.

У том гвозденом загрљају СНС, са малим или никаквим маневарским простором, странке попут СДПС, ПУПС-а, Покрета социјалиста, Српског покрета обнове или Карићевог Покрета снага Србије постају потпуно невидљиве, непрепознатљиве, али и остају и без чланства које прелази у сигурније воде и највећу владајућу странку.

Слична судбина, како тврде саговорници Данаса, може да задеси и Социјалистичку партију Србије, уколико и даље буде ишла линијом мањег отпора, и уколико се испуне обећања Ивице Дачича, лидера СПС, да ће социјалисти на следеће изборе 2022. године изаћи у коалицији са СНС, уколико дође до уједњења опозиције.

Да СПС због тесне сарадње са напредњацима већ извесно време губи идентитет, упозоравали су високи функционери СПС. Чињеница је да СПС губи подршку на терену, да је на протеклим изборим изгубила око 200.000 гласова и да читави општински одбори социјалиста прелазе у СНС.

„СПС трпи последице јер се налази у коалиционом загрљају са огромним партнером с којим дели бирачко тело и због те сарадње је, најпре, остао без једног партнера (ПУПС) а потом се одрекао сопственог кандидата у председничкој трци 2017. СПС-у се смањује подршка од 2012. како због преливања бирача ка СНС-у, тако и због природног одлива и мањка мотивације локалних одбора. Разлози због којих Дачић и даље инсистира на тој сарадњи па чак и за изборе 2022. године су – бенефити које странка има од учешћа у извршној власти, релативно мала штета јер је опозиција слаба да артикулише незадовољне СПС бираче, сужен маневарски простор за промене у сарадњи са СНС и релативно мале шансе да дође до крупних промена у политичком пејзажу после следећих избора“, каже за Данас Бојан Клачар, извршни директор ЦЕСИД-а.

И Бобан Стојановић, политички аналитичар, слаже се да су напредњаци на путу да усисају и социјалистие, баш онако како су то урадили и са осталим мањим коалиционим партнерима.

„Вучић је одиграо рационално чашћавањем СПС-а местима у овој влади како би имао подршку Дачића за председничке изборе, како се овај не би кандидовао и како би Вучић лакше победио у првом кругу. С обзиром да је најављено да ће избори бити спојени, СПС је у проблему јер ће бити јако тешко водити те спојене кампање без председничког кандидата и може се очекивати само даље осипање бирачке подршке СПС-у. Зато је Дачић и најавио ту предизборну коалицију, односно понудио се за то – како би прикрио слабији резулатат СПС-а и како у неким каснијим поделама карата не би додатно изгубио утицај, позиције и ресурсе. За СПС ће посебно бити отежавајуће што неће бити општих локалних избора, па ће мотивација општинских организација и активиста бити мања, посебно јер је након ових избора СПС иако је остао у власти изгубио многа функционерска места, али и места у локалним управама. Тако да је СПС у проблему“, истиче Стојановић и додаје да ће СНС полако усисати и Шапићев СПАС, а сви други су минорни и мали одавно, осим релативно солидне подршке коју има СДПС Расима Љајића и то пре свега због Санџака.

Извор: Данас