Вучић: Вероватно неће бити полицијског сата, али сам ја против тога

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у ванредном обраћању јавности да смо синоћ у Београду били сведоци најбруталнијег политичког насиља у последњих неколико година.

Према његовим речима, Србија је у претходних осам година у потпуности поштовала слободу окупљања, демонстрација и различитог мишљења и никада није угрозило то право својим грађанима.

„Синоћ смо били сведоци агресивног политичког протеста, а недуго по отпочињању противзаконитог и непријављеног протеста, лица десничарске организације почела су да праве инциденте. Екстремисти профашистичких организација напали су Народну скуштону, ушли у њу, што представља извршење најмање два кривичаи дела, више сати брутално нападали полицјске снаге Србије, вређали и нападали. Полиција се понашала достојанствено и одговорила тек када су та лица заузела хол Народне скупштине. Посао сваке полиције у свету је да заштити државне институције и не постоји земља где се то чини некажњено“, оценио је председник Србије.

Он је додао да је овај политички скуп био добро оргнизован, али и да је било пропуста безбедносних служби алудирајући да су били умешани инострани фактори.

„Пристојни и мирни људи су се сами склонили и нису учестововали у томе. Неколико стотина лица је учествовало у тим немирима“, навео је Вучић и показао фотогафије повреда полицајаца, који, како је рекао, „нису никог нападали“.

Председник је нагласио да се неће догодити да Србија одступи од батинаша.

„Што се тиче Косова и Метохије, ја не идем у Брисел и Париз да издам Косов, већ да се борим за интеес нашег народа“, навео је Вучић.

Он је позвао људе да не излазе на демонстрације да не би дошло до даљег заражавања и да је померио пут на који те требало да иде вечерас за сутра ујутру.

„Мој савет је да будете одговорни. Резултат неки који мислите да ћете да постигнете на силу, ја вам кажем да нећете. Није могуће и неће се то догодити“, оценио је председник.

Коначне мере, како је рекао, биће донете сутра и свакако ће бити пооштравања мера.

„Брнабић и Лончар ће сутра пооштрити мере, вероватно неће бити полицијског часа, али ја сам против тога. Поштујем моје сараднике, изнео сам свој став јавно и био предмет свих напада и удара, мислим да сам у праву, али они ће се вас сутра обавестити шта ће се и како организовати другачије“, најавио је Вучић и рекао да у Београду више нема решења по питању корона вируса и да се ослања на дисциплину грађана.

Вишесатни насилни протести који су почели у уторак увече након најаве председника Србије да би поново могао да буде уведен полицијски час због пораста броја оболелих од корона вируса окончани су тек јутрос око три сата после поноћи код Електротехничког факултета, у Булевару краља Александра.

Директор полиције Владимир Ребић као организаторе упада у Скупштину Србије означио је Дамњана Кнежевића и народног посланика Срђана Нога и очекује да ће организатори целог протеста бити утврђени у току дана.

Он је додао да су теже повређена 43 полицијска службеника и 17 демонстраната чији степен повреда ће се тек утврдити, запаљено је пет службених возила, повређена су три полицијска коња, уништено више од 70 штитова и остале опреме.

Председник Србије претходно је најавио да су од данас због ширења корона вируса забрањена јавна окупљања са више од пет људи у затвореном и отвореном простору, а да се од петка до понедељка уводи полицијски час.

Представници власти осудили су насиље и инциденте који су се догодили синоћ испред скупштине, док су представници опозиције и невладине организације оштро реаговали због прекомерне употребе силе полиције.

Више политичких партија и организација најавило је нове протесте за вечерас у Београду.

Извор: Данас