Вучићев игроказ са Владимиром Божовићем у три чина

Својеврсна трочинка коју су гледаоци из Црне Горе и Србије одгледали у суботу увече, са епилогом у недељу поподне, може бити изрежирана једино у Београду, са циљем да се српски председник Александар Вучић представи као миротворац који ће побрати још једне добре критике публике у ЕУ. Овако саговорници портала Нова.рс оцењују међусобно протеривање амбасадора две државе, а затим и накнадно повлачење ове одлуке од стране српских власти.

У суботу поподне одјекнула је вест да је српски амбасадор Владимир Божовић проглашен за персону нон грата и да је од њега затражено да напусти Црну Гору.
“Ову одлуку Министарство спољних послова Црне Горе донело је јер је амбасадор Божовић нелегалну и нелегитимну Подгоричку скупштину 1918. назвао “ослобођењем” и “слободном вољом” црногорског народа, чиме је још једном, на најдиректнији начин, омаловажио државу која му је дала дипломатско гостопримство”, наводи се у саопштењу министарства.

Промишљено предомишљање

Уследио је брзи одговор Србије, која је наложила црногорском амбасадору Тарзану Милошевићу да у року од 72 сата напусти српско тле.
Затим је председник Србије Александар Вучић овим поводом заказао хитан састанак са премијерком Аном Брнабић и шефом дипломатије Николом Селаковићем.
Епилог – председница Владе у недељу поподне је после састанка обавестила јавност да Србија повлачи одлуку о протеривању Милошевића.

Епилог епилога – Александар Вучић добија похвале због овакве одлуке од европског комесара за проширење Оливера Вархељија, који је поздравио потез Србије, а затим наложио Црној Гори да уради исто.

Иде на руку Вучићу

Спољнополитички аналитичар Бошко Јакшић каже да иза свега овога стоји злоупотреба историје.
“Амбасадор Божовић је морао да зна да ће то његово тумачење историје бити у супротности са мишљењем још актуелне власти, али и дела црногорског становништва. Ово посебно чуди, јер је Божовић и сам из Црне Горе и он зна добро тај део историје и мислим да сам не би то тако рекао. Зато остаје питање да ли је то урадио по сопственом нахођењу или по инструкцијама из Београда, како би се створила инцидентна ситуација”, каже Јакшић.

У сваком случају, сматра он, дошло је до једног непотребног заоштравања односа из којег је српски председник изашао као победник.

“Вучић је ову ситуацију паметније искористио, па се повлачењем одлуке представио као разуман човек и миротворац. На основу свега тога имам сумњу да је Вучић то од почетка организовао, како би на крају био човек који стишава конфликт и на конто тога добија похвале Вархељија”, објашњава Јакшић.

Јутро паметније од вечери

И новинар Јакша Шћекић сматра да је реч о својеврсном изрежираном игроказу.
“Весео игроказ где обе стране ситуацију користе за политичке циљеве. Велико је питање да ли је Божовићев говор одобрен и верификован у Београду, јер то је онда потез наше власти што би се рекло ђоном, на ову одлазећу у Црној Гори. Е, сад остаје питање да ли је Вучић прво у суботу рекао ма одмах терај све одавде, а онда га је неко током ноћи звао или је једноставно јутро паметније од вечери, па је сутра решио да одлуку повуче. Схватио је да реципроцитет иде само на руку Милу Ђукановићу, јер онда може да каже “ево ми бранимо Црну Гору, а нова власт хоће да је посрби”. Јер оно што је Божовић рекао, заиста јесте прст у око Црногорцима”, наводи Шћекић.

Извор: Нова С