ВУЧИЋЕВА СТРАТЕГИЈА КОЈА ЈЕ РАЗБЕСНЕЛА СРБИЈУ: Подела Косова је једина опција?

Подела окупиране српске покрајине је једина опција коју Београд држи на столу више од три деценије, коментарише Соња Бисерко, председница Хелсиншког одбора за људска права, недавну изјаву председника Србије о томе како је о подели или размени територија између терористичке творевине Косово и Србије чуо из медија.

ГРЦИ ОБЈАВИЛИ ПРАВИЛА: Ево под којим условима можете у Грчку на летовање

Душан Јањић, директор Форума за етничке односе, наводи следеће чињенице, у вези са овом изјавом председника Србије у којој су, извесно је, садржане неистине: „Он је сам заговарао идеју разграничења током 2017. и 2018. године. Око тога је дошло до озбиљног конфликта између Вучића и представника цивилног друштва током такозваног унутрашњег дијалога.“

Соња Бисерко овакав изненадни преокрет у Вучићевом јавном наступу, да не зна о чему се ради, иако је био дубоко и, такође, јавно, унутар идеје о подели и разграничењу као решењу косовског питања, подсећа да је о подели Косова први говорио Добрица Ћосић.

ШОК ОДЛУКА ТРАМПА – АМЕРИКА СЕ ПОВЛАЧИ: Огласила се Русија по хитном поступку

– Решење вековног антагонизма између Срба и Албанаца на Косову видео је у компромису историјског и етничког права. Тај компромис подразумева право Албанаца да се уједине са Албанијом, са територијама на којима су већина. Ћосић је на тој солуцији, према властитим речима, успешно сарађивао са Небојшом Човићем док је био председник Координационог центра, потом и са Зораном Ђинђићем, са којим је био сагласан о стратегији и тактици решавања косовског питања (децембар 2002). Највише је разумевања за то идеју показао Борис Тадић, који је се ни сада не одриче. Због Косова је изгубио подршку ЕУ. А професор Милован Радовановић је у својој књизи „Косово и Метохија – антропогеографске и демографске основе“ прецизирао план поделе Косова – истиче Соња Бисерко.

Она подсећа и да је Добрица Ћосић 2005. године објавио и књигу у којој се залагао за поделу српске територије, која је промовисана у готово свим градовима Србије.

ЗАУСТАВИТЕ ЕГЗИТ! Неверица због режимског ПРЕНЕМАГАЊА

– Имала је два издања са тиражом који је за Србију рекордан. Прво издање је 50.000 примерака. Председник Вучић, као и сви пре њега, ту стратегију су усвојили као државну. Они који сматрају да је Косово неотуђива српска земља никада нису изашли са планом како виде реинтеграцију такозваног Косова у Србију, сем преамбуле у Уставу из 2006. Отуда не чуди што је после више неуспешних покушаја да у решавање Косова увуче Тирану, Београд најзад нашао саговорника у премијеру Едију Рами. То објашњава споразум који је договорен између Хашима Тачија, Раме и Вучића – сматра Бисерко.

Додаје да је Бриселски споразум запео у тренутку кад се дошло до интерпретације у вези са заједницом српских општина. Београд је то тумачио као статус попут оног Републике Српске.

– Председник Вучић је прошле године у јуну изјавио: „Ја сам за разграничење и тога се не стидим, али Срби су против тога и ја сам разумео поруку народа. Ми нисмо спремни да чујемо истину око такозваног Косова, чак и кад је сви знају. Неће то људи да прихвате јер то дира у њихове емоције.“ По разним друштвеним мрежама циркулише план поделе лажне државе. Извори из Вашингтона тврде да је о подели било речи и приликом посете Тачија и Вучића Вашингтону у фебруару ове године. Наредних неколико месеци биће кључни да ли ће тај план успети или не. Много зависи од тога како ће се поставити ЕУ, односно Немачка пре свега, и Француска – закључује Соња Бисерко.

Душан Јањић, директор Форума за етничке односе, подсећа да је Вучић био заговорник размене територија, али и није био довољно јасан.

– Некад је говорио о разграничењу, некад да не може да се догоди да сви добију све а Србија ништа – каже Јањић.

Како додаје, Вучић се очигледно спрема за реалнији приступ процесу а то значи поштовање одлука Контакт групе, у којој је Русија, које су донете 2004. године, а које се односе на принципе решавања косовског питања и изричито кажу да нема промене граница.

Према његовим речима, ова његова најновија изјава је очигледно припрема за нови круг политичких разговора о окупираној српској територији са Гренелом.

– Ми смо имали само такозване политичко-економске разговоре. Али се очигледно ближи нови круг разговора са Лајчаком и ЕУ. Добро је што председник ресетује своју политику. Волео бих да то буде и улазак у нову политику. Мене та његова изјава ништа не забрињава. Део који би ме забринуо, када би био истинит а није, јесте да он чека да му нешто предложе. Чекање је најопасније. И не верујем да Вучић нешто чека. Он спада у политичаре који креирају ситуацију – указује Јањић.

Уз то каже и да је ово припрема за враћање теме Косова на сто, а да ће Вучић урадити све што може да она не буде део изборне кампање.

Терористичка држава спремна за дијалог
Влада лажне државе поздравила је заједничко писмо министара спољних послова Немачке и Француске о обнављању дијалога између Србије и Косова и истакла да је спремна да га води, преноси РТК. Портпарол владе Перпарим Криезију рекао је за Косова прес да је премијер Аљбин Курти спреман да води дијалог са Србијом, с тим што сматра да то треба да буде процес који води ка споразуму.

Сервер: Америкаци би могли проблеме да оставе Европи
Амерички стручњак за Балкан Данијел Сервер изразио је страховање да би председник Србије Александар Вучић и лажни председник Хашим Тачи могли да постигну споразум који би подразумевао размену територија и народа, и да такав споразум не би имао подршку јавности и дестабилизовао би земље у региону и другде. Сервер је у објављеном интервјуу за портал Коссев рекао да он не тврди да ће евентуални споразум да укључи размену територија али да неки кажу да се о томе разговара, и да у том случају има „превише дима да не би било ватре“. Како сматра, споразум неће бити лако постићи, јер не верује да је Тачи вољан да прихвати оно што ће Србија понудити, јер она не нуди три општине у јужној Србији, а Вучић није спреман да прихвати оно што је Тачи спреман да понуди, а што не укључује и Северну Митровицу. Према његовим речима, за Американце који су укључени у то нису битни детаљи него је важан потпис на споразум или писмо о намерама, уз церемонију у ружичњаку Беле куће како би председник САД Доналд Трамп могао да тврди да је направио велику међународну сензационалну вест. Сервер сматра да „постоји стварна могућност“ да Вучић и Тачи потпишу писмо о намерама које би задовољило Трампа, док би с друге стране сви проблеми били остављени Европи да их решава наредним месецима и можда годинама.

Данас.рс