Вучићеви, Шапићеви и Дачићеви посланици гласали: Претплата за РТС 299 динара

Скупштина Србије усвојила је синоћ пакет од 14 „финансијских закона”, којима се, између осталог, повећава неопорезиви износ зараде са 16.300 на 18.300 динара, стварају услови за сузбијање сиве економије и регулише криптоимовина.

Посланици су ратификовали више међународних споразума, међу којима је и Споразум Владе Србије и Савета министара Албаније, којим се омогућава несметан проток робе, људи и капитала између две земље.

Држављани Србије и Албаније моћи ће да путују из једне у другу земљу само са биометријском личном картом. Ратификован је и Финансијски уговор „Повезане школе Србије” између Србије и Европске инвестиционе банке, чија вредност је 65 милиона евра, а њиме се обезбеђује да, поред 900 већ умрежених школа, још 930 школа добије бежичну мрежу.

Посланици су усвојили измене Закона о привременом уређивању начина наплате таксе за јавни медијски сервис, којим се такса за јавне сервисе РТС и РТВ повећава за 44 динара и износи 299 динара.

Посланици су, на предлог Народне банке Србије, за новог члана Фискалног савета изабрала Бојана Димитријевића, за кога су гласала 182 посланика, а пет није гласало. Димитријевић је одмах положио заклетву и тиме ступио на дужност.

Скупштина је изабрала и два нова члана РЕМ-а и то, на предлог надлежног скупштинског одбора Оливеру Зекић, која је добила 176 гласова, 11 посланика није гласало. На предлог цркава и верских заједница за члана РЕМ-а изабрана је Александра Јанковић за коју је гласало 179 посланика, а осам није гласало.

Противкандидат Зекићеве Милош Гајовић добио је три гласа, а 184 посланика нису гласала, док је противкандидат Јанковићеве, Снежана Миљковић добила један глас, а 186 посланика није учествовало у гласању. За члана Савета гувернера НБС изабран је Миладин Ковачевић.

Извор: Политика