Вулин: Иницијативе које потичу од “Малог Шенгена” чине Балкан сигурнијим

Министар унутрашњих послова Александар Вулин поручио је да су споразуми и иницијативе проистекли из “Малог Шенгена” начин да се Балкан учини мирнијим, сигурнијим, са више међусобног поверења и да Србија, коју води председник Србије Александар Вучић, има храбрости да каже шта је њен интерес и да се за тај интерес бори.

Вулин је, на седници Скупштине Србије на којој се расправља о споразуму којим ће се грађанима омогућити прелазак државне границе између Србије и Албаније са биометријском личном картом, рекао како нико не може да каже када ће Србија бити чланица Европске уније, јер то не зависи само од нас.

“Да је по критеријумима по којима су примане друге земље у чланство, Србија би одавно била члан ЕУ, алии пред нас се стављају неки помични циљеви и захтеви који имају врло мало или нимало везе са владавином права, економијом и развојем земље”, оценио је Вулин.

Према његовим речима, споразум који је на дневном реду, начин је да се смањи, колико год је могуће, утицај великих сила да одлучују уместо Балканаца, саопштило је Министарсво унутрашњих послова.

“Они који се противе овом споразуму противе се могућности да се Балканци договарају, да о својој судбини одлучујемо ми који овде живимо и знамо да нам је мир највећи интерес и да га не може бити без економског развоја”, рекао је министар Вулин.

Ми смо ти који хоћемо отварање граница, зато што хоћемо да наши пословни људи могу да путују, да улажу, запошљавају, поручио је Вулин и додао да су прошла времена када се Србија склањала од других, имала комплекс ниже вредности и када није смела да каже да има своје интересе и своју економију.

Извор: Н1