Вулин: Кад нам ЕУ већ није послала вакцине, није морала ни амандмане на извештај

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин критиковао је ЕУ због амандмана, којима се од Београда захтева решавање више афера, наводећи да Србију према Унији привлачи економија, а да је од ње одбија политика.

Поводом садржаја предложених амандмана на извештај посланика Европског парламента Владимира Билчика о Србији, којима се, између осталог, тражи решавање афера Крушик, Јовањица и Телеком Србија и случаја Савамала, Вулин је навео да „посланици ЕУ ако већ нису могли или нису хтели да пошаљу Србији вакцине, нису морали да јој шаљу ни амандмане“, пренео је Покрет социјалиста, на чијем је челу министар полиције.

„Пошто сте медицинску опрему и вакцине сачували за себе, молим Европљане да своје политичке ставове, притиске на наше правосуђе и лицемерје, такође задрже за себе. Ако не можете да нам дате оно што нам треба, слободно сачувајте оно што нам ни мало није потребно“, навео је Вулин.

У амандманима на Билчиков извештај наводи се и да Србија треба да постигне резултате у борби против организованог криминала и корупције и да осуди нападе и говор мржње којима су у Скупштини Србије изложени политички противници, независни интелектуалци и новинари.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је раније да је држава разрешила „аферу Јовањица“ тако што је похапсила одговорне и поручио европским званичницима да не могу, како је казао, „лажима да остварују политички профит, па макар били из Европског парламента“. Додао је да афера нема и да не може афера да се гледа као кад се „појаве двојица па измишљају, а онда изгубе на суду“.

О амандманима и Билчиковом извештају у целини Спољнополитички одбор ЕП ће гласати 23. фебруара. Посланици ЕП ће о извештају гласати 24. и 25. марта на пленарном заседању.

Извор: Н1