Вулин одузео блинкере министарки, Дамјановић тражи и казну и смену!

МИНИСТАРСТВО унутрашњих послова одузело је по налогу министра Александра Вулина 27 блинкера, а међу њима и министарки државне управе и локалне самоуправе Марији Обрадовић – сазнају незванично “Новости”.

У последње време, у јавности се полемисало о случају министарке Обрадовић коју је полиција зауставила са светлосном сигнализацијом коју није имала право да користи, због чега је она, наводно, негодовала. После овог, али и још случајева да блинкери служе за лакше кретање по граду, министар Вулин одлучио је да их забрани свима који на њих немају право.

А, према Закону о безбедности у саобраћају, прописано је да посебне светлосне и звучне знаке дају возила полиције, Безбедносно-информативне агенције, Војске Србије, када су у пратњи возила којима је она додељена.

Одредбом истог закона прописано је да су возила са првенством пролаза аутомобили полиције, БИА, ВБА, Хитне медицинске помоћи, ватрогасаца и то када дају светлосне или звучне знаке.

Поводом овог инцидента огласио се и потпредседник Српске радикалне странке путем свог твитер налога

а за наш портал је још додао:

“Госпођа министарка се понаша онако баш како и изгледа овај режим. Бахато! Напад на полицију је напад на државу и госпођа спикерка је морала бити кажњена прво за непрописно коришћење блинкера, затим кривично гоњена због напада на службено лице а моментално смењена са места министра због бахатог понашања”.

Иначе, у претходном периоду је било доста случајева коришћења блинкера. Њихова цена на једном сајту за продају половних аутомобила је 15 евра. У закону је предвиђено да ће се казном од 60.000 до 800.000 динара казнити правно лице чија возила имају блинкере, а од 30.000 до 200.000 динара предузетник за исти прекршај. Власник возила које има блинкере мимо закона може да иде у затвор до 30 дана или да плати од 20.000 до 40.000 динара.

Извор: Вечерње новости/портал Српска ствар