За две недеље могуће потпуно заузеће ковид болница

У поређењу са јулом, ситуација је ових дана боља зато што имамо већи број пацијента са лакшом клиничком сликом и што су лекари искуснији.

Засад ситуација није драматична, међутим ако се настави овако, са оволиким бројем свакодневно новозаражених, за две недеље, бићемо у опасности да не можемо све да збринемо, јер је организација рада и даље доста лоша, каже за Данас председник Синдиката лекара и фармацеута Раде Панић.

Организација рада коју Панић помиње односи се између осталог и на вишемесечну праксу да се пацијентима којима су потребне операције пре пријема у болницу раде серолошки тестови који су недовољно поуздани.

У ситуацији када епидемија букти, шансе да ће се међу онима који одлазе на операцију наћи и особе заражене корона вирусом, што серолошки тестови на почетку инфекције не успевају да открију, изузетно су велике.

То даље отвара читав низ проблема, укључујући и оболевање здравствених радника.

– Оно што је нама проблем јесте што смо имали велики број заражених тек оперисаних пацијента, који су расули инфекцију по одељењима, па је сада доста оболелих и здравствених радника. О томе се међутим не говори уопште, наводи Панић.

На другој страни, министар здравља Златибор Лончар јуче је упозорио да је ситуација у српским болницама све озбиљнија, а да држава не може да „измисли“ медицинске раднике, обучене лекаре и сестре да би они помагали људима.

Он је зато позвао грађане да се уозбиље, односно да избегавају масовна окупљања, илегалне концерте, прославе.

Раде Панић пак истиче и да постоје ствари које сама држава у овој ситуацији мора да осигура, а то је већи обухват тестирања и изолације оболелих и сумњивих.

– Пре неколико дана Бранислав Тиодоровић рекао је да је стваран број заражених и до десет пута већи него што то показују званични бројеви. Ја бих рекао да је могуће да је и знатно више стварно оболелих. Видимо да се људи и даље недовољно тестирају, да се контакти не прате, да се не контролише спровођење самоизолације, додаје Панић.

Говорећи о стању здравственог система Златибор Лончар јуче је рекао и да „са овом динамиком, ако се настави да примамо 400 ковид пацијената дневно у болницу… довешћемо овај систем до момента да више нећемо имати где да примимо пацијенте“.

Како је објаснио јуче за претходна 24 часа нешто мање од 400 ковид позитивних пацијената морало је да буде задржано на болничком лечењу, од чега 150 у Београду, где има још 300 слободних места, што је довољно за дан-два.

Лончар је рекао да болнице у унутрашњости за сада имају места, али и да се не треба чудити ако пацијенти из Београда, којима буде потребна интензивна нега, буду пребацивани у унутрашњост.

Према последњим подацима, у болницама је јуче било 2.014 ковид пацијента. Највећи број заражених короном у болницама био је током јула и тада је у једном периоду прелазио 4.500.

У Краљеву још није алармантно

Златибор Лончар казао је јуче да је ситуација алармантна у Краљеву, „где је болница на ивици да цела пређе у ковид систем“. Панић, који ради као анестезиолог у краљевачкој болници, међутим истиче да неће цела болница прећи у ковид систем, већ само један њен део. „Код нас је пуно инфективно одељење, тако да ће део интерне болнице прећи у ковид“, каже Панић, додајући да је тренутно тешка ситуација и у Крагујевцу, где су капацитети попуњени због чега се пацијенти из Новог Пазара, који иначе треба да буду збринути у овом граду, упућују у Ниш.

Заражено и 250 медицинара

Министар здравља рекао је јуче и да је 250 здравствених радника заражено вирусом корона. Од тог броја, мање од 30 здравствених радника је на болничком лечењу, додао је Лончар. „То је много боље него у дугим земаља, али ми нисмо задовољни ни када нам је један здравствени радник заражен“, рекао је Лончар.

Извор: Данас