За неколико дана људима је корона појела плућна крила: Вучић и Брнабић о вирусу у Србији

Александар Вучић, Ана Брнабић и др Горан Стевановић говоре о епидемији корона вируса у Србији

Председник Србије Александар Вучић и премијерка Србије Ана Брнабић обраћају се јавности на конференцији у Палати Србија, поводом нових мера заштите и спречавања ширења епидемије корона вируса у Србији.

Поред њих обраћа се и директор клинике за Инфективне болести Горан Стевановић.

Председник Србије је рекао да су и неки од његових људи па и од оснивача партије заражени корона вирусом и да се чак налазе на респираторима, али да он ни за кога није посебно ургирао, јер је за њега сваки пацијент једнак.

О предузетим мерама у односу на европске метрополе Вучић је рекао да тако нешто није за поређење и да је Швајцарска у тешком положају јер је код њих епидемија кренула раније.

– Имајући у виду наше могућности, добро се боримо, лекари су чудесни, али ми нисмо довољно дисциплиновани, надам се да ћемо бити – рекао је Вучић.

Корона им је појела плућа

Председник Србије рекао је да су баки и деки који су имали преко 90 и 80 година, корона вирус за неколико дана појео плућна крила, да је бака у болницу дошла са добром клиничком сликом, али да нису успели да се изборе са овим вирусом.

О затварању градова

– Ми смо били спремни на то, али би нам то изискивало већи ангажман полиције, а они су нам сада потребни за проверу људи који се налазе у самоизолацији – рекао је Вучић и додао да је Србија пре свих увела тешке мере, обезбедила медицински материјал.

Вучић и Брнабић о Карлу Билту

Премијерка је рекла да у време када људи масовно умиру на дневном неко има простора да се бави ко је чији авион, и на који начин дочекао.

– Видео сам да су многи, због тога што сам се захвалио Кинезима за подршку, напали, али истина је да веома поштујемо помоћ ЕУ и да су нам дозволили да пренаменимо средства из ИПА фонда – рекао је Вучић и додао да ако неко мисли да ће да му запуши уста зато што говори оно што сви знају, он одговара само народу Србије, који га је изабрао.

– Истина је да је долазила роба коју смо ми купили и хвала им на томе што су нам омогућили да то купимо – казао је он.

Он је рекао да Србија поштује сваку помоћ која стигне и да има обавезу да помогне и земљама у региону којима је то потребно.

Др Горан Стевановић: Захвалан сам целом државном систему

– Ако сви будемо посматрали озбиљно ово што нам се дешава и тиме што ћемо поштовати мере, имамо шансе да кроз ово прођемо, жртве ће бити минималне, односно онолике колико се ми заједно будемо потрудили да их буде – рекао је др Стевановић.

– Изузетна је битна рана дијагностика оболелих и препознавање тежих случајева и њихово збрињавање – казао је он и додао да је неопходна помоћ свих и да је држава свој посао урадила најбоље што је могла.

Он је апеловао на грађане да ако имају тегобе да се одмах јављају и да неће проћи само од себе.

– Здравствени систем, овакав какав јесте, не би био способан да пружи здравсрвену негу свима којима је потребан, да није реогранизован. За специјалне болнице, како су и колеге из Кине, смо урадили добро. Да у исто време оне који су оболели склонимо из здраве популације, али и имамо надзор на њим – казао је он.

Др Стевановић је рекао да је захвалан целом државном систему за организацију читавог система.

Брнабић: Пред нама су две изузетно тешке недеље

Премијерка је апеловала на све да следеће две недеље буде гвоздена дисциплина и да се контактни сведу на минимум.

Она је рекла и да се поред ове две мере спроводе и оштре казне за кршење мера које су донете у борби против корона вируса.

– Ово је најбољи и најефикаснији начин да се боримо против овога, да излечимо ове људе – изолација је најефикаснија борба и заштита породица од корона вируса – казала је Брнабић.

Сајам од сутра у 8 сати прима прве пацијенте

Привремена болница на Београдском сајму ће сутра од осам сати ујутру почети да прима прве пацијенте, најавила је премијерка Ана Брнабић.

– То је следећи логичан корак у односу на масивно тестирање, дакле офанзива протов ковид 19 – да тестирамо више људи и да оне са блажим симптомима одмах шаљемо у привремене болнице, под лекарски надзор – рекла је Бранбић.

Каже да је то најефикаснији начин да се боримо против тога, да излечимо те људе, заштитимо њихове породице и да после 14 или 28 дана знамо да су излецени и да могу да се врате и да наставе да се боре са свима нама.

Следећи корак, поред масовнијег тестирања, јесу привремен болнице у Београду, Нишу, Новом Саду, а привремена болница на сајму ће сутра ујутру од 8 часова почети да прима пацијенте.

– Донели смо одлуку да поред Торлака и остале наше лабораторије буду референтне за тестирање, Инситут за јавно здравље Ниш, Клинички центар Србије и лабораторија за млеко Батајница, и у овом тренутку је подигнут капацитет са 300-400 на 2.000-2.500 тестова дневно – рекла је премијерка Србије.

Брнабић је рекла да су капацитети за тестирања подигнути максимално у последња 24 часа.

– У Србији имамо 25,2 одсто позитивних у старосној групи 60+ година, док је у Италији тај број 59,7 одсто  што говори о томе да мере које смо спровели дају резултате.

Премијерка је рекла да су пред нама две кључне и критичне недеље када је реч о борби против корона вируса.

Апел да се не излази из куће

Председник Србије поновио је апел старијим суграђаима да се не излази из куће, али и свима осталима.

Вучић је поновио молбу пензионерима и истакао да у геронтолошке центре није ушла корона и да је овај вирус за сада нападао само млађе људе од пензионера, и да вирус напада оне који су болесни и оне који су старији.

Ћуприја ново жариште

Председник Србије рекао је да када би неки град био затворен то би била Ћурпија која је ново жариште корона вируса, управо због људи који су се вратили из иностранства.

– Моја молба је за људе, нећемо да доносимо теже мере, али не још, молба је за вас јер се приближавамо периоду када ћемо имати 5 па 20, па 30 људи дневно и срећни смо јер је данас био само један преминули пацијент – рекао је Вучич.

О помоћи за Републику Српску

Оно што је најтеже за нас јесте Република Српска, помоћи ћемо и са респираторима, заштитним маскама, тражили су и помоћ око лекова – рекао је председник Србије.

– Све оно што будемо могли даћемо, помоћи ћео Горажду и Дрвару зато што су они у том свом кантону остављени себи и немају ни један респиратор и ништа од тога, трудимо се да покријемо све могуће и да урадимо све на најбољи начин – истакао је Вучић.

О помоћи за КиМ и Републику Српску

Председник је рекао да има једна позитивна особа у српској средини на КиМ. И да ће Београд наставити да снабдева север КиМ.

О оптужбама из Црне Горе

– Нисмо отели ни конфисковали ни један респиратор, све смо купили – рекао је Вучић и додао да је Србија спремна да поклони 3 респиратора и да се одговори на молбу Андрије Мандића да се да још по један респиратор за Пљевља и Бијело Поље.

О набавци респиратора и медицинске опреме

Председник Србије рекао је и да је синоћ стигло још респиратора и да ће сви бити распоређени по Србији, и да се очекује још неколико стотина респиратора у наредних 10-12 дана.

– Они на крају значе живот, значи да сваки респиратор може да спаси 3, 4, 5 живота. И само да не дођемо у исту ситуацију као Њујорк који има по двоје људи на једном респиратору – казао је Вучић.

– Све више људи нам иде на респираторе, то су људи, то су људски животи, да би неко изашао, потребно је 15 или 21 дан, а ускоро ће нам стизати и по 200, по 500 људи, то очекујте већ за 3, 4 дана – рекао је Вучић.

– Добили смо данас још 120 хиљада епидемиолошкох маски, постарали смо се да све људи добију и да имамо све оно што нема ни Њујорк, Мадрид, ни многи евроспки центри. Што се респиратора тиче, у току је општа отимачина на светском тржишту, и више не вреди ни да се потписују уговори ни да се плати, и ни на који начин не можете да се обезбедите док их немате у рукама. Ми смо обезбедили много клиничких и 135 транспортних респиратора – рекао је Вучић и додао да ће они бити распоређени у градовима широм Србије.

О оболелима и преминулима од корона вируса

Што се Београда тиче председник је рекао да ће једна од болница бити или Хала спортова или Хала Пионир.

– На ВМА не можемо да се ослонимо због вентилације, мораћемо да пронађемо нова места да градимо нове болнице, према препоруци кинеских стручњака нисмо могли да одаберемом ВМА – рекао је Вучић.

Председник Србије рекао је да се у болници “Драгиша Мишовић” налази 156 слободних респиратора и да је она значајно ојачана у том смилу, да је у Земунску болницу стигло још 10 респиратора и да ће и Градској болници на Звездари бити допремљени респиратори.

– И наши бројеви неће бити много бољи, а болнице су нам пуне. На инфективној клиници у Београду вршимо тријажу, а већ примамо и у болници “Драгиша Мишовић”. Већ смо данас почели да смештамо и пацијенте у Земунску болницу – казао је он.

– Данас је најтежи дан за Европу после Другог светског рата, у Италији је преминуло преко 900 људи, у Шпанији преко 700 – рекао је Вучић и додао да и стопа смртности у Америци расте невероватном брзином.

Председник Србије рекао да је у овом тренутку има 528 особа, 8 преминулих, 328 особа је хоспотализовано, а просек година је 66.

Извор: Тефеграф.рс