“Забрињава жеља за брзим решењем косовског питања”

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко каже да не верује да постоји брзо решење за косовско питање.
“Осим ако се не ради о наметању оног које није прихватљиво за Београд, попут признања независности Косова”, каже Боцан-Харченко.

“Забрињава жеља за брзим решењем. То личи на успостављање фамозних временских оквира који су били разлог за то што претходни разговори о Косову нису били успешни. Мислим на Ахтисаријеве преговоре и разговоре тројке”, рекао је Боцан-Харченко за “Блиц”, упитан како гледа на настојање САД да у кратком року реши питање односа Београда и Приштине.
Он је нагласио да је Русија увек била за наставак разговора и да, “ако бисмо имали више времена, дошло би до осетног напретка и компромиса”.

Боцан-Харченко је поновио да је неопходно да се хитно испуни захтев Београда да се укину таксе Приштине на робу из централне Србије.

На констатацију да из САД стижу захтеви да Србија у том случају мора да престане са лоборањем против независности Косова, док председник Србије Александар Вучић узвраћа да између та два потеза не може да се стави знак једнакости, Боцан-Харченко оцењује да став Вучића “потпуно одговара међународном праву”.

“Не постоје никакве везе између та два питања. Самосталне, суверене земље повлаче признања једнострано проглашене независности Косова, разумејући да Косово није држава, да то кршење међународног права има последице не само по регион већ и по оштру међународну ситуацију, па и по њих саме. И овај процес одговара Резолуцији 1244”, наводи амбасадор.

Он додаје да ће се Москва укључити у преговоре ако је Београд позове, али да “договор не долази у обзир без Русије и одобрења Савета безбедности”.

“А све док нема компромиса, Резолуција 1244 је ту. Дејтон је, рецимо, резултат разговора. Дуготрајних, интензивних и тихих. Зато и кажем да је ван реалности да се дође до брзог решења за Косово”, поручује руски амбасадор.

На питање да се могу чути критике да Русија не жели решење, не би ли кроз Србију задржала свој утицај на регион, Боцан-Харченко одговара да то није тачно и наглашава да је интерес његове земље “увек био и остао наставак, у овом случају, обнављање разговора”.

Он додаје да целокупни разговори морају да буду враћени на темељ Резолуције 1244.

Упитан како гледа на то што је део решења и инфраструктурно повезивање Београда и Приштине, успостављање авионске линије и пруге, а руске железнице су активне у Србији, Боцан-Харченко каже да то одговара региону, а да је тешко замислити да ће преко ноћи бити летова.

У сваком случају, оцењује, сваки корак ка том правцу је добар.

“Ми смо предлагали више пута да покушамо да успоставимо везе на терену, јер ће ово бити боље за људе, за привреду, трговинску размену. Доприноси успостављању поверења, а то је први корак ка наставку разговора и компромиса. Међутим, тешко је разумети то да уз огромне напоре у циљу успостављања летова, игнорише се трговина, која је још вазнија. Онда вероватано превладају политичка размишљања”, сматра руски амбасадор.

Извор:Танјуг