Захвални смо државама ОДКБ-а на подршци

Србија је у борби против вируса корона уложила све своје напоре да заштити животе својих грађана, изјавио је јуче председник Скупштине Србије Ивица Дачић и додао да мерама које предузима жели да пружи свој пуни допринос глобалној борби против пандемије.

„Уверени смо да је наше заједничко и солидарно деловање једини начин да се изборимо са пандемијом, као и глобалном претњом која не признаје државне границе”, рекао је Дачић на онлајн седници савета и 13. пленарној седници Организације уговора о колективној безбедности.

Он је захвалио на помоћи која је пружена Србији, посебно војним лекарима и припадницима специјализоване службе АБХО руске армије на плану хуманитарне сарадње, заштите становништва и истакао спремност за њен наставак у циљу ефикаснијег суочавања са овим глобалним изазовом.

Дачић је истакао и да поздравља сарадњу са државама које се залажу за поштовање принципа међународног права попут принципа територијалног суверенитета и интегритета државе, односно очувања независности држава.

„Веома ценимо и истински смо захвални на позицији држава чланица Организације договора о колективној безбедности на континуираној и принципијелној подршци у вези са непризнавањем једнострано проглашене независности Косова и Метохије, односно на поштовању универзалних принципа међународног права”, истакао је Дачић.

Подсетио је да Србија има традиционално пријатељске односе са свим чланицама ОДКБ-а – Руском Федерацијом, Белорусијом, Јерменијом, Казахстаном, Киргизијом и Таџикистаном, а да кроз сарадњу у ОДКБ-у има прилику да их додатно ојача. Он је такође навео да Народна скупштина има статус посматрача у Парламентарној скупштини ОДКБ-а.

Додао је да Србија, политиком војне неутралности и спремношћу да активно учествује у раду ОДКБ-а на делу потврђује сувереност и независност своје међународне позиције, која је утемељена на принципијелној политици, која приоритетно полази од интереса Србије.

Извор: Политика